Nova radna snaga u Amazonovim skladištima: Predstavljeni roboti Ernie i Bert

Roboti neće zamijeniti ljude, već bi im trebali pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka u skladištima i time smanjiti rizik od ozljeda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2021. / 11:51

Amazonovo skladište (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zaposlenici u Amazonovim skladištima uskoro dobivaju pomoć u svakodnevnom radu pri prijenosu i sortiranju brojnih narudžbi prije njihova slanja dalje. No u skladištima neće zaposliti nove radnike, već - robote. Kako to obično biva pri zapošljavanju robotske radne snage, iz Amazona poručuju kako oni neće zamijeniti ljude, nego će im olakšati posao i rasteretiti ih određenih zahtjevnih poslova. To je naglasio i Kevin Keck, direktor napredne tehnologije u kompaniji, jer roboti ne bi trebali ubrzati procese i napraviti ih učinkovitijim, već je naglasak na - sigurnosti.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) Umjesto da poboljšaju radne uvjete, Amazon je zaposlenicima ponudio - “sobu za plakanje”

Amazon trenutačno u skladištima u Seattleu, Bostonu i Italiji testira dvije vrste robota koji bi s vremenom trebali zauzeti svoja radna mjesta i u drugim skladištima tvrtke.

Robot Ernie nalazi se na postolju te se ne kreće po skladištu, a zadatak mu je robotskom rukom podizati kutije i postavljati ih ispred radnika. Zahvaljujući njemu, zaposlenici u skladištima više se neće morati toliko saginjati ili penjati te opterećivati tijelo kako bi dohvatili predmete i pakete, čime se smanjuje mogućnost njihovih ozljeda. Prošli mjesec iz kompanije su najavili da do 2025. žele smanjiti broj nesreća na radnom mjestu za 50 posto te su najavili da do kraja ove godine namjeravaju uložiti više od 300 milijuna dolara u sigurnosne projekte.

Drugi robot, Bert, mobilan je i opremljen kamerama i senzorima kako bi se mogao kretati po skladištu. Potpuno je autonoman i programiran za prijenos paketa između lokacija. U Amazonu već razmišljaju i o njegovoj većoj verziji koja bi po skladištima prevozila veće i teže pakete. Također, Amazon trenutačno razvija još dva autonomna robota za prijevoz tereta - Scooter i Kermit.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) U Amazonovim skladištima u kojima ljudi rade s robotima zabilježen je natprosječan broj ozlijeđenih radnika

Amazon je robote u svoja skladišta počeo uvoditi još prije devet godina te naglašavaju kako su od trenutka od kada je prvi robot počeo raditi u skladištima do danas zaposlili više od milijun ljudi, čime su htjeli pokazati da zapošljavanje robota neće utjecati na radna mjesta ljudi.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti