Umjesto da poboljšaju radne uvjete, Amazon je zaposlenicima ponudio - “sobu za plakanje”

Amazonov pokušaj da pomogne svojim zaposlenicima naišao je na brojne kritike te je njihova kabina za meditaciju na internetu prozvana sobom za plakanje i ormarom očaja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2021. / 15:54

Amazonovo skladište (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Amazon je jedna od najvećih kompanija na svijetu čija tržišna vrijednost iznosi više od 1,6 bilijuna dolara, no dok se Bezosova tvrtka može pohvaliti odličnim poslovnim rezultatima, jedna od stvari zbog kojih je često bila kritizirana su radni uvjeti. Rigorozne norme koje je teško ispuniti, kratke pauze za odmor i odlazak na WC, česte ozljede na radu, pritužbe dostavljača da moraju urinirati u boce, samo su neke od stvari na koje se zaposlenici godinama žale.

Umjesto ispunjavanja zahtjeva radnika poput dužih pauza ili većeg broja WC-a, netko u Amazonu odlučio je radnicima pomoći na prilično neobičan način - postavljanjem kabina poput telefonskih govornica nazvanih AmaZen u kojima bi se zaposlenici mogli zatvoriti i “fokusirati na svoje mentalno dobrostanje”. Unutra se, naime, nalazi interaktivni kiosk u kojem će zaposlenici moći gledati videozapise o mentalnom zdravlju i meditaciji koji bi im trebali pomoći da se opuste i smire.

Pored svih spomenutih problema i kritika, teško je da bi nekakva mala kabina u kojoj se prikazuju videozapisi mogla pomoći poboljšanju mentalnog zdravlja preopterećenih zaposlenika. Ne treba niti napominjati da je ovaj Amazonov potez naišao na brojne kritike zaposlenika. Neki od tih komentara nisu za mlađe od 18. godina, dok su oni malo pristojniji tu kabinu opisali izrazima poput “soba za plakanje” i “ormar očaja”, a neki su se zapitali zašto taj novac nisu mogli uložiti u nešto korisnije - poput dodatnih i prijeko potrebnih toaleta.

Tijekom obraćanja dioničarima prije nešto više od mjesec dana, Jeff Bezos, osnivač Amazona koji će uskoro palicu izvršnog direktora kompanije prepustiti Andyju Jassyju, naglasio je kako se Amazon mora bolje odnositi prema svojim zaposlenicima. AmaZen, kako je suditi prema komentarima s mreže, sigurno nije jedno od rješenja koje bi trebalo pomoći zaposlenicima i pitanje je hoće li Amazon ovu kabinu uopće postavljati po skladištima. Naime, tvit u kojem su predstavili AmaZen, nakon brojnih kritika, brzo su izbrisali.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti