Nova studija napokon otkriva koja vrsta mačaka ima najduži životni vijek

Zanimljiva studija britanskih znanstvenika rasvjetlila je pitanje dugovječnosti mačaka te otkrila koje pasmine žive najduže.

Branimir Vorša | 13.05.2024. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavna studija koja je proučavala životni vijek tisuća mačaka u Velikoj Britaniji otkrila je značajne razlike među različitim pasminama. Dan O’Neill s britanskog Kraljevskog veterinarskog fakulteta i njegov tim proveli su navedenu studiju nakon što su zaključili da postoji nedostatak opsežnih istraživanja o dugovječnosti mačaka, naglašavajući značajan jaz u usporedbi sa studijama na psima.

Mačka Umiljate su, ali su također i neselektivne ubojice više od 2000 vrsta diljem svijeta

Istražujući podatke o 7936 preminulih mačaka između 2019. i 2021. godine, britanski znanstvenici su otkrili da je njihov prosječni životni vijek približno 11,7 godina. Ženke mačaka obično nadžive mužjake, s očekivanim životnim vijekom od 12,5 godina u odnosu na 11,2 godine.

Suprotno uvriježenom mišljenju, križane mačke obično žive duže od većine čistokrvnih, s očekivanim životnim vijekom od 11,9 odnosno 10,4 godine. Među analiziranim pasminama, birmanske mačke i burmanske mačke imale su najduži životni vijek od 14,4 godina, dok su bengalske i sfinks mačke imale najkraći životni vijek od 8,5 odnosno 6,7 godina.

Zanimljivo, za razliku od pasa, čini se da varijacije u životnom vijeku mačaka nisu u korelaciji s osobinama poput veličine tijela. O’Neill primjećuje i relativnu fizičkoj ujednačenost među mačkama.

Mačke su dosadne, a razlika između mačaka obično je samo u duljini ili boji njihove dlake, kaže O'Neill.

Slika nije dostupna Novo istraživanje pokazalo da je misteriozna povezanost između vlasništva mačaka i shizofrenije stvarna

Studija, koja je objavljena u časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery, također je proizvela tablice života, koje su pomogle u predviđanju preostalih životnih vijekova različitih pasmina mačaka, kako bi se vlasnicima mačaka pomoglo da donesu informirane odluke o medicinskim tretmanima. Ako vaša mačka ima 11 ili 12 godina i očekuje se da će živjeti još samo godinu dana, tada vjerojatno nije vrijedno raditi operaciju, na primjer, kaže na kraju O'Neill.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti