Novo istraživanje pokazalo da je misteriozna povezanost između vlasništva mačaka i shizofrenije stvarna

Posjedovanje mačke može povećati rizik od poremećaja povezanih sa shizofrenijom kod vlasnika zbog izloženosti jednom parazitu.

Branimir Vorša | 08.12.2023. / 09:28

Mačka
Mačka (Foto: Getty Images)

U nedavnoj znanstvenoj analizi koja obuhvaća 44 godine istraživanja i uključuje 17 studija iz 11 zemalja, australski znanstvenici, uključujući psihijatra Johna McGratha iz Centra za istraživanje mentalnog zdravlja u Queenslandu, otkrili su potencijalno udvostručenje rizika od poremećaja povezanih sa shizofrenijom, koji su pak povezani s posjedovanjem mačke.

Mrzovoljna mačka, ilustracija Mačke zapravo imaju stotine izraza lica za koje dosad uopće nismo ni znali

Ključ povezanosti u jednom parazitu

Veza između posjedovanja mačke i rizika od shizofrenije prvobitno je predložena još 1995. godine, a sugerira izloženost parazitu Toxoplasma gondii kao mogućem uzroku. Međutim, rezultati istraživanja nisu bili dosljedni, s nekim studijama koje ukazuju na vezu između izloženosti mačkama u djetinjstvu i razvoja shizofrenije, dok druge nisu pokazivale nikakvu povezanost.

Kako bi dublje istražili to pitanje, McGrath i njegov tim napravili su opsežan pregled i analizu svih relevantnih istraživanja. T. gondii, uglavnom bezopasni parazit koji se prenosi nedovoljno kuhanim mesom ili kontaminiranom vodom, povezuje se s promjenama osobnosti, psihotičnim simptomima i neurološkim poremećajima, uključujući i shizofreniju.

Kućni ljubimci Tko uživa veću naklonost vlasnika - psi ili mačke? Novo istraživanje dalo iznenađujuće rezultate

Analiza pokazala značajnu povezanost

Nova analiza, koja obuhvaća 17 studija, utvrđuje međutim značajnu pozitivnu povezanost između široko definiranog posjedovanja mačaka i povećanog rizika od poremećaja povezanih sa shizofrenijom. Prilagodbom za kovarijable australski znanstvenici otkrili su da pojedinci koji su bili izloženi mačkama imaju približno dvostruko veće izglede za razvoj shizofrenije.

Međutim, studija naglašava ograničenja postojećih istraživanja. Petnaest od 17 studija bile su studije slučaja kontrole, koje nisu mogle dokazati uzročnost i često su previđale čimbenike koji utječu i na izloženost i na ishod. Neka su istraživanja bila niske kvalitete, što je utjecalo na ukupnu dosljednost nalaza.

Naime, jedno istraživanje nije pronašlo značajnu vezu između posjedovanja mačke prije 13. godine i kasnijeg razvoja shizofrenije, a otkrilo je nedosljednosti u definiranju kritičnog vremenskog okvira za izlaganje mačkama. Druga, američka studija, u kojoj su sudjelovali studenti psihologije, nije pronašla vezu između posjedovanja mačke i rezultata shizotipije, ali oni s mačjim ugrizima imali su više rezultate.

Mačka Nećete vjerovati, ali znanstvenici su tek sad uspjeli otkriti kako mačke predu, no na jedno pitanje i dalje nemaju odgovor

Potrebno više istraživanja

Iako su različite studije dale različite rezultate, australski znanstvenici naglašavaju potrebu za više kvalitetnih studija s velikim uzorkom kako bi se bolje razumjelo vlasništvo mačke kao potencijalni čimbenik povećanog rizika od mentalnih poremećaja.

Zaključno, naš pregled pruža potporu povezanosti posjedovanja mačke i poremećaja povezanih sa shizofrenijom, navode autori analize koja je objavljena u časopisu Schizophrenia Bulletin te naglašavaju potrebu za opsežnijim istraživanjem prije donošenja konačnih zaključaka.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti