Nećete vjerovati, ali znanstvenici su tek sad uspjeli otkriti kako mačke predu, no na jedno pitanje i dalje nemaju odgovor

Austrijski znanstvenici su u novoj i posve jedinstvenoj studiji napokon dokučili mehanizam predenja kod mačaka.

Branimir Vorša | 04.10.2023. / 12:22

Mačka (Foto: Shutterstock)

U potrazi za razotkrivanjem što stoji iza zagonetnog hroptanja mačke koja prede, znanstvenici su se upustili u revolucionarnu studiju koja nudi nove uvide u taj mačji fenomen.

Tradicionalno, vokalizacija životinja diktira se dimenzijama njezinih glasnica, ističe Christian Herbst sa Sveučilišta u Beču, u Austriji. Glasnice su dvije trake glatkog mišićnog tkiva koje se nalaze u grkljanu, vitkoj cijevi smještenoj unutar vrata, odgovornoj za oblikovanje zvukova koje čujemo.

Mačka Odobren lijek koji bi mogao promijeniti živote mačkama i njihovim vlasnicima

Općenito, što je stvorenje veće, to su glasnice duže, što dovodi do dublje, rezonantnije vokalizacije, pojašnjava Herbst.

Domaće mačke imaju relativno kratke glasnice, što je dizajn pogodan za proizvodnju visokih tonova. Ipak, zagonetka mačjeg predenja je ostala, posebno kada se uzme u obzir da već, divlje mačke poput geparda i risova dijele takvo ponašanje.

Postoji i ideja da predenje može uključivati kontrakcije mišića unutar grkljana, no tu teoriju osporavaju Herbst i drugi znanstvenici.

Jedinstvena studija - zapanjujući rezultati

Herbst i njegovi kolege koristili su jedinstvenu metodu istraživanja - ispitivanje grkljana osam domaćih mačaka koje su eutanazirane zbog bolesti. Rezultat je bio zapanjujući. Izolirani grkljan proizvodio je umirujući zvuk predenja bez ikakve pomoći mišićnih kontrakcija. Umjesto toga, magija je ležala u vezivnom tkivu smještenom unutar glasnica, mijenjajući frekvenciju proizvedenih zvukova.

Herbst je naglasio da, iako je ovo vezivno tkivo već ranije uočeno kod mačaka, nitko ga prije nije izravno povezivao s činom predenja.

Međutim, bitno je napomenuti da rezultati navedenog istraživanja ne odbacuju u potpunosti ulogu mišićnih kontrakcija u pojačavanju zvukova predenja kod živih mačaka. Studija vezana za ta otkrića objavljena je u časopisu Current Biology.

Misterij koji ostaje

Ris Životinja iz pastirske mitologije potvrđena je kao jedinstvena vrsta

Ipak, pitanje zašto mačke predu još uvijek ostaje. Neke teorije sugeriraju da predenje označava zadovoljstvo i potiče interakciju. Osim toga, predloženo je da predenje može poslužiti kao umirujući mehanizam i podržati proces zacjeljivanja nakon ozljede.

Misteriji naših mačjih ljubimaca nastavljaju intrigirati, a navedena nas studija dovodi korak bliže razumijevanju njihovog melodičnog predenja.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti