Životinja iz pastirske mitologije potvrđena je kao jedinstvena vrsta

Neuhvatljiva prugasta mačkolisica, poznata uglavnom korzikanskim pastirima i intrigantna znanstvenicima, posebna je životinjska vrsta karakteristična za francuski mediteranski otok, objavio je francuski ured za bioraznolikost (OFB).

Hina | 22.03.2023. / 09:11

Ris (Foto: Getty Images)

Potvrđeno je da je novom analizom gena otkriven jedinstven genski soj divljih mačaka u udaljenim šumskim šikarama sjeverne Korzike.

Genski uzorci jasno razlikuju korzikanske mačkolisice s prstenastim repom od kopnenih šumskih mačaka i domaćih mačaka, stoji u priopćenju OFB-a.

Iako umnogome nalikuje kućnim mačkama, mačkolisica je svoje ime dobila zbog svoje duljine, 90 centimetara od glave do repa, i po svom izrazito prstenastom repu s crnim vrhom.

Ostale prepoznatljive karakteristike uključuju pruge na prednjim nogama, "izrazito tamne" stražnje noge i riđi trbuh. Gusta, svilenkasta dlaka prirodni joj je insekticid protiv buha, krpelja i uši.

Mačka Odobren lijek koji bi mogao promijeniti živote mačkama i njihovim vlasnicima

Tajanstvena mačka postala je predmet istraživanja nakon godina igranja mačke i miša, odnosno kad je jedna od njih neočekivano uhvaćena u lokalnom kokošinjcu 2008.

To je odavno dio lokalnog folklora.

Mačkolisica je dio naše pastirske mitologije, rekao je za AFP Carlu-Antone Cecchini, korzikanski rendžer koji radi za OFB.

Iz generacije u generaciju kružile su priče o tome kako šumske mačke napadaju ovce i koze.

Otkriće te jedinstvene vrste značajan je korak prema osiguranju odgovarajuće zaštite i očuvanju ugroženih vrsta. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti