Nova studija pobudila veliku nadu: Jedan od najstarijih lijekova na tržištu smanjuje rizik od zaraze koronavirusom i dugi COVID

Jedan od najstarijih i najraširenijih lijekova, Aspirin, sprječava zarazu koronavirusom, tvrde izraelski znanstvenici u novoj studiji.

Branimir Vorša | 11.03.2021. / 13:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U studiji koja je prošla znanstvene recenzije, tim izraelskih znanstvenika otkrio je na uzorku pacijenata testiranih PCR testovima na COVID-19, da oni koji su uzimali male doze aspirina imaju 29 posto manje šanse da im test bude pozitivan na COVID-19.

Izraelski znanstvenici usporedili su rezultate 10.447 testiranih pacijenata s medicinskim podacima o tome koje su preventivne lijekove pacijenti uzimali.

Bili smo doista uzbuđeni kad smo vidjeli veliko smanjenje ljudi s pozitivnim rezultatom na testiranje, a to nam daje obećavajuću naznaku da bi aspirin, koji je toliko poznat i jeftin lijek, mogao pomoći u borbi protiv pandemije, kaže Milana Frenkel-Morgenstern sa Sveučilišta Bar-Ilan.

Osim navedenog, izraelski tim znanstvenika otkrio je i još jednu važnu stvar, a ta je da pacijenti koji koriste aspirin i kojima je dijagnosticirana bolest COVID-19 imaju više izgleda tek kratkoročno bolovati, točnije oko dva dana te imaju i manje izgleda patiti od posljedica nakon zaraze koronavirusom.

To se otkriće zapravo odnosi na fenomen takozvanog dugog COVID-a, kaže Frenkel-Morgenstern.

Izraelska je znanstvenica još u lipnju 2020. godine napravila studiju koja je pokazala da vitamin D pruža veliko pojačanje organizmu u borbi protiv COVID-19.

Ova nova studija o aspirinu usredotočila se na ljude koji su unosili tek 75 miligrama aspirina u organizam, što je doza "za bebe", a s ciljem primarne prevencije kardiovaskularnih bolesti i koji ne pate od tih bolesti. Rezultati su prilagođeni tako da uračunavaju i dob te komorbiditete.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu FEBS, a njezin vodeći autor, profesor Eli Magen iz Medicinskog centra Barzilai, naglašava da iako su opažanja u studiji preliminarna, vrlo su obećavajuća.

Zasad ostaje nepoznat mehanizam pomoću kojeg aspirin očito smanjuje rizik od zaraze i težeg oblika COVID-19, ali Frenkel-Morgenstern vjeruje da to ima veze s antiupalnim kvalitetama tog lijeka.

Ipak, Frenkel-Morgenstern nada se da će preliminarne rezultate ove studije nadopuniti prava studija s kliničkim testiranjima, a u međuvremenu posebno naglašava da ova nova izraelska studija nikako nije preporuka ljudima da počnu piti aspirin na svoju ruku, odnosno bez nadzora liječnika.

Izvor: Times of Israel

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti