Nova studija pokazala da je Tyrannosaurus rex hodao sporije od ljudi

Tyrannosaurus rex bio je zastrašujući lovac, ali kad se radilo o hodanju taj je dinosaur vjerojatno imao ležernijii pristup.

Hina | 22.04.2021. / 15:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Po anatomskim analizama, nizozemski znanstvenici izračunali su da je normalna brzina hodanja tih divova iznosila otprilike 1,28 metara u sekundi, što znači 4,6 kilometara na sat.

Za usporedbu, prosječna brzina hodanja ljudi je oko 1,34 do 1,42 metra u sekundi, odnosno 4,8 do 5,1 kilometara na sat.

Normalna brzina hodanja kod životinja može se općenito utvrditi promatranjem dijelova tijela, njihovog prirodnog ritma s obzirom na cjelokupnu strukturu i potrebe životinja da čuvaju energiju, napisao je tim Pashe van Bijlerta sa Sveučilišta u Amsterdamu u znanstvenom časopisu Royal Society Open Science.

U slučaju T-rexa, koji je bio do 13 metara dug, a težak devet tona, i koji je hodao na dvije noge, u hodanje je osim nogu bio uključen i rep.

Rep se podizao i spuštao jednom kod svakog koraka i tako podupirao kretanje.

Uz pomoć 3D rekonstrukcije i biomehaničkog modela kralježaka i zglobova, nizozemski znanstvenici procijenili su prirodnu učestalost oscilacija repa. Pretpostavili su da je visina kuka bila 3,1 metar a dužina koraka 1,94 metara.

Utvrđena brzina hodanja od 1,28 metara u sekundi manja je od prijašnjih procjena, napisali su autori. Međutim, napomenuli su da to nije bilo najbrže kretanje T-rexa, nego preferirano.

Ranije studije pokazale su da taj predator nije trčao ni 30 kilometara na sat. Za usporedbu, bivši sprinter rekorder Usain Bolt trčao je prosječnom brzinom nešto ispod 38 kilometara na sat na 100 metara. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti