Kakva je povezanost kontracepcijskih pilula i raka dojke: Objavljeni rezultati nove studije

Autori nove studije naglasili su da povećani rizik od raka dojke treba odvagnuti u odnosu na dobrobiti hormonskih kontraceptiva, uključujući zaštitu koju pružaju od drugih oblika raka kod žena.

Branimir Vorša | 22.03.2023. / 09:36

Kontracepcijske pilule (Foto: Image Point Fr/Shutterstock)

Najnovije znanstveno istraživanje pokazalo je da svi hormonski kontraceptivi nose blago povećani rizik od raka dojke, uključujući sve popularnije tablete koje sadrže samo progestogen. Znanstvenici koji su proveli novu studiju naglasili su da povećani rizik od raka dojke treba odvagnuti u odnosu na dobrobiti hormonskih kontraceptiva, uključujući zaštitu koju pružaju od drugih oblika raka kod žena.

Slika nije dostupna Revolucionarni lijek mogao bi zauvijek promijeniti način na koji se borimo protiv jedne od najčešćih vrsta raka u svijetu

Prethodne znanstvene studije utvrdile su povećan rizik od raka dojke od dvohormonskih ili kombiniranih kontraceptiva koji koriste i estrogen i progestogen. Iako je upotreba kontraceptiva koji sadrže samo progestogen u porastu već više od desetljeća, malo je znanstvenih istraživanja provedeno o njihovoj povezanosti s rakom dojke.

Studija i njezini rezultati

Spomenuta nova studija, koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine, otkrila je da je rizik od razvoja raka dojke kod žena otprilike jednak za hormonske kontraceptive koji koriste i estrogen i progestogen kao i za one koji koriste samo progestogen.

Studija je uključivala podatke od gotovo 10.000 žena mlađih od 50 godina koje su razvile rak dojke između 1996. i 2017. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je upotreba kontraceptiva koji sadrže samo progestogen sada jednako raširena kao i kombinirana metoda.

Konkretno prema rezultatima te studije, žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju imaju 20 do 30 posto veći rizik od razvoja raka dojke od onih koje ne koriste hormonsku kontracepciju. Rezultati nove studije slični su onima objavljenim ranije, uključujući i opsežnu studiju iz 1996. godine. Rizik ostaje otprilike isti bez obzira na način isporuke, bilo da se radi o oralnoj piluli, spirali, implantatu, injekciji, kombiniranoj piluli ili samom progestogenu.

Uzimajući u obzir da se vjerojatnost raka dojke povećava s godinama, autori studije izračunali su koliki je apsolutni višak rizika povezan s hormonskim kontraceptivima. Naveli su da za žene koje su uzimale hormonsku kontracepciju u razdoblju od pet godina u dobi od 16 do 20 godina to predstavlja osam slučajeva raka dojke na njih 100.000. Za žene u dobi između 35 i 39 godina bilo je 265 slučajeva na njih 100.000.

"Govorimo o vrlo malom povećanju apsolutnog rizika"

Nitko ne želi čuti da će nešto što uzimaju povećati rizik od raka dojke za 25 posto. Ovdje govorimo o vrlo malom povećanju apsolutnog rizika. Ova povećanja rizika od raka dojke moraju se, naravno, promatrati u kontekstu onoga što znamo o mnogim dobrobitima uzimanja hormonskih kontraceptiva. Ne samo u smislu kontrole rađanja, već i zato što znamo da oralni kontraceptivi zapravo pružaju prilično značajnu i dugoročnu zaštitu od drugih karcinoma kod žena, kao što su rak jajnika i rak endometrija, kaže Gillian Reeves, profesorica statističke epidemiologije na Sveučilištu Oxford i koautorica studije.

Stela Marković, Josip Vrančić i Jakov Vuković Njihova metoda mogla bi promijeniti tijek liječenja raka dojke: "Ako osobe imaju različit DNA i različite tumore, pitanje je zašto se jednako liječe"

Studija je također potvrdila, kao i druge, da rizik od raka dojke opada u godinama nakon što žena prestane koristiti hormonsku kontracepciju. Isto tako, stručnjaci smatraju da rezultati studije nisu alarmantni.

Stephen Duffy, profesor na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, koji nije sudjelovao u studiji, opisao je nalaze kao umirujuće jer je učinak skroman.

Reeves je pojasnila da postoji nekoliko objašnjenja za sve veću upotrebu kontraceptiva koji sadrže samo progestagen. Preporučuju se ženama koje doje, kod kojih postoji rizik od kardiovaskularnih problema ili pušačima starijim od 35 godina.

Možda je to samo zato što žene sada vjerojatno uzimaju hormonsku kontracepciju u kasnijim godinama. Dakle, one su prirodno izloženi većem riziku od onih drugih stanja za koja je rizik povećan s kombiniranim kontraceptivima, rekla je Reeves.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti