Microsoft je objavio novu "Insider preview build" verziju (najava opcija koje će tek biti omogućene) Windowsa 10 koja je donijela podršku za kontroliranje računala i operativnog sustava putem pogleda, odnosno očima. Naravno, za korištenje ove opcije bit će neophodna kompatibilna "eye tracking" tehnologija, tj. hardver kompanije Tobii pomoću kojeg Microsoft na Windows 10 planira donijeti opciju praćenja pokreta očiju (Eye Tracking).

Eye Tracking će korisnicima omogućiti da svoje sustave kontroliraju bez klasične upotrebe tipkovnice i miša. Alternativne metode unosa uključuju pogled na slova i brojke na ekranu ili pogled na aplikacije, što omogućuje njihovo pokretanje. Korisnici bi tako uskoro mogli jednostavnim gledanjem u specifične dijelove ekrana kontrolirati računalo ili čak pisati po ekranu kao da pišu po tipkovnici.

Ova će opcija posebno biti korisna ljudima koji imaju problema s motorikom pa bi računala mogla učiniti dostupnim i osobama s različitim tipovima invaliditeta koji nemaju sposobnost kontroliranja operativnog sustava.

Funkcija je trenutno dostupna u beti operativnog sustava, a u ovom trenutku joj mogu pristupiti samo beta testeri, odnosno tzv. "insideri".

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju