Najveći solarni teleskop u Europi, GREGOR, napravio je nevjerojatno detaljne fotografije Sunca. Snimke će poslužiti znanstvenicima da pobliže prouče površinu naše najveće zvijezde, ali i zabilježe promjene u njegovom magnetskom polju, turbulencama, solarnim bakljama i solarnim pjegama.

Zahvaljujući nedavno obavljenoj nadogradnji, GREGOR sad može snimiti toliko precizne detalje, kao da snimate jasnu fotografiju igle na nogometnom igralištu s udaljenosti od jednog kilometra.

To je veoma uzbudljivo, ali i izuzetno izazovno. U samo godinu dana u potpunosti smo redizajnirali optiku, mehaniku i elektroniku kako bismo dobili najbolju kvalitetu fotografija, pojasnila je dr. Lucia Kleint, voditeljica projekta.

Teleskop GREGOR (Foto: KIS)

Glavni proglem koji su znanstvenici morali ispraviti tijekom redizajna bio je "astigmatizam" teleskopa zbog čega su fotografije koje su snimane prije bile mutne. Astigmatizam, problem koji muči između 30 i 60 posto svjetske populacije, muči i teleskope, jer svjetlost ne pada točno na sredinu leće. Sad je to ispravljeno s dva elementa sa tzv. paraboličnim ogledalima koji se nalaze izvan osi, a koja su trebala biti ispolirana na otprilike 1/10000 promjera ljudske lasi.

Rezultat su nevjerojatno precizne fotografije Sunca i njegovih pjega koje su istovremeno zastrašujuće i predivne. Na prvi pogled podsjećaju na nekakvu meduzu ili Sarumanovo oko iz popularne trilogije filmova "Gospodar prstenova".

Izvor: KIS

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju