Novi dokazi: Već krajem godine počinje proizvodnja novog Appleova gadgeta?

Glasine o Appleovim naočalama s podrškom za proširenu stvarnost mrežom kruže godinama, a sada su se pojavili novi dokazi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2019. / 07:37

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Appleu pripremaju još jedan gadget iz kategorije nosivih uređaja kojim bi mogli pokrenuti jedno potpuno novo tržište. Glasine o njihovim naočalama za proširenu stvarnost mrežom kruže već neko vrijeme, a iako su neki medijski izvještaji upućivali na to da je Apple odustao od njihova razvoja, pronađeni su dokazi u kodu novog operativnog sustava za iPhone i iPad koji pokazuju da razvoj tog gadgeta traje i dalje.

iPhone 11 Pro Nova generacija iPhonea dolazi s najbržim procesorom i "profesionalnim kamerama"

Iako pametne naočale nisu nikakav novitet na tržištu – primjerice, Google je prije nekoliko godina ambiciozno predstavio Google Glasses – korisnici ipak nisu prihvatili takav futuristički gadget. Pokazalo se da ljudi koji nose naočale s kamerom i ekranom izazivaju nelagodu u društvu te su u nekim kafićima i restoranima u San Franciscu čak zabranili nošenje Googleovih naočala.

Appleove naočale, ako ih kompanija zaista jednom i predstavi, trebale bi biti mnogo jednostavnije, s dizajnom koji poput klasičnih naočala za vid te bi ne trebale izgledati kao gadget iz budućnosti. Također, kako je još početkom godine objavio najpoznatiji insider koji prati Apple, Ming-Chi Kuo, naočale ne bi trebale imati vlastiti procesor ni grafiku, već bi se trebale oslanjati na iPhone i njegov hardver. iPhone bi trebao biti zadužen za sve operacije, dok bi naočale trebale biti poput dodatka telefonu, pasivni ekran bez vlastitog operativnog sustava.

Same naočale, osim zaslona, trebale bi imati senzore kamere i čipove za povezivanje, zbog čega bi trebale imati izdržljivu bateriju, a to bi svakako trebalo utjecati i na njihovu (prihvatljiviju) cijenu.

iPhone SE Otkriveni Appleovi planovi za sljedeću godinu: Povratak "jeftinog" iPhonea

Apple je u posljednjih nekoliko godina kupio nekoliko kompanija s tehnologijom koju bi trebali iskoristiti za razvoj naočala, a nakon glasina o kojima čitamo već neko vrijeme, Kuo vjeruje da bi njihova proizvodnja mogla početi već krajem ove godine. Ako je zaista u pravu, brzo ćemo vidjeti kako Apple namjerava iskoristiti tehnologiju proširene stvarnosti u stvarnom životu (digitalni sadržaj poput obavijesti o porukama, upute za karte i slično trebali bi se prikazivati unutar naočala) te kako će tržište i korisnici prihvatiti nove naočale.

Također, ako se Apple Glasses (ili kako će se već zvati) pokažu uspješnima, nije teško zaključiti da će i druge tehnološke kompanije krenuti u sličnom smjeru i početi s razvojem vlastitih naočala za proširenu stvarnost.

Izvor: Tom`s Guide

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti