Nedugo nakon velikog hakerskog napada na Sony u kojem su ukradeni brojni privatni podaci ove kompanije, Amerikanci su kao glavnog krivca imenovali Sjevernu Koreju. Navodno je upravo film 'Intervju' o atentatu na sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una glavni razlog zbog kojeg su se hakeri okomili na Sony, ali iako na početku nisu reagirali na ove optužbe i demantirali svoju umiješanost u napad, na kraju su i iz Sjeverne Koreje objavili kako oni nemaju veze s ovim napadom.

Čak su i brojni sigurnosni stručnjaci upozoravali kako je, prema informacijama s kojima oni raspolažu, teško otkriti tko stoji iza ovih napada, odnosno kako ne postoje dovoljno čvrsti dokazi da su hakeri povezani s Jong-unom. No, čini se da Amerikanci i njihova Nacionalna sigurnosna agencija imaju neke informacije koje su drugima nedostupne i na temelju kojih su optužili Sjevernu Koreju za napad, a te su informacije povezane s operacijom koju je NSA poduzela još 2010. godine. Naime, prema nedavno objavljenim dokumentima (na Mashableu prenose kako je riječ o dokumentima iz arhive Edwarda Snowdena), NSA je uz pomoć Južne Koreje i drugih američkih saveznika, uspjela provaliti u računalni sustav Sjeverne Koreje te su postavili malware putem kojeg su pratili aktivnosti sjevernokorejskih hakera. Barack Obama upravo je na temelju informacija koje su prikupili zahvaljujući skrivenom softveru za špijuniranje optužio Kim Jong-Una i Sjevernu Koreju za hakerski napad na Sony.

Riječ je o prilično neobičnom potezu Obame, komentirali su tada njegove optužbe na New York Timesu jer do tada Amerikanci nikada nisu javno optužili vladu neke druge zemlje za cyber napade, a treba imati na umu kako je Obama inače uvijek jako pažljiv pri donošenju zaključaka na temelju obavještajnih podataka, no ovog puta uopće nije dvojio kako iza svega stoji Sjeverna Koreja. Stručnjak za cyber ratovanje James A. Lewis kaže kako je pronalaženje izvora ovakvih napada iznimno spor i težak proces, a brzina s kojom je SAD optužio Sjevernu Koreju za napad ukazuju na to da su oni imali neke 'inside' informacije koje drugima nisu bile dostupne.

Foto: AFP