Novi odgovor na jedno od najstarijih neodgovorenih pitanja u biologiji: Kako je nastao život na Zemlji?

Nova studija baca novo svjetlo u potrazi za odgovorom na pitanje - kako je nastao život na našem planetu.

Branimir Vorša | 17.01.2022. / 12:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers bavili se u novoj studiji jednim od najstarijih neodgovorenih pitanja u biologiji. Otkrili su strukture proteina koje bi mogli biti ključni igrači u nastanku života u takozvanoj primordijalnoj juhi drevne Zemlje.

Odredili su svojstva koja su definirala život i zaključili da je sve što je živo moralo prikupljati i koristiti energiju iz izvora poput sunca ili hidrotermalnih izvora. Budući da bjelančevine provode većinu bioloških aktivnosti, znanstvenici su stoga odlučili istražiti kombinaciju to dvoje, odnosno proteine ​​koji vežu metale.

Slika nije dostupna Nastave li oceani upijati CO2 iz atmosfere do krajnjih granica, mora će umrijeti: "Tko uopće želi mrtvo more? Ljudi dolaze vidjeti život"

Slika nije dostupna Spojevi koji se nalaze svuda oko nas mogli bi nam skratiti životni vijek: "Podaci su vrlo indikativni"

Usporedili smo sve postojeće proteinske strukture koje vežu metale kako bismo utvrdili zajedničke karakteristike, na temelju pretpostavke da su te zajedničke karakteristike bile prisutne u proteinima predaka, da su bile raznolike i prenijete kako bi stvorile niz proteina koje vidimo danas, pojašnjava Yana Bromberg, voditeljica studije i profesorica na Odjelu za biokemiju i mikrobiologiju na Sveučilištu Rutgers-New Brunswick.

Znanstvenici su koristili računalni model koji pokazuje da je velika većina trenutno postojećih proteina koji vežu metale donekle slična, bez obzira na vrstu metala na koji se vežu, organizam iz kojeg potječu ili funkcionalnost koja je dodijeljena proteinu u cjelini.

Vidjeli smo da su jezgre postojećih proteina koje vežu metale doista slične, iako sami proteini možda nisu. Isto tako smo vidjeli da su te metalne jezgre često sastavljene od ponovljenih podstruktura, poput LEGO blokova. Zanimljivo je da su ovi blokovi također pronađeni u drugim regijama proteina, ne samo u jezgrama koje vežu metale, te u mnogim drugim proteinima koji nisu uzeti u obzir u našoj studiji. Naše zapažanje sugerira da je preuređenje ovih malih građevnih blokova moglo imati jedan ili mali broj zajedničkih predaka te da je to dovelo do čitavog niza proteina i njihovih funkcija koje su trenutno dostupne, odnosno, život kakav poznajemo, rekla je Bromberg.

Slika nije dostupna Riješen veliki misterij: Znanstvenici otkrili zašto neki meteoriti uzrokuju masovno izumiranje na Zemlji

Slika nije dostupna Toplinski valovi u budućnosti će biti češći i pogubniji

Imamo vrlo malo informacija o tome kako je nastao život na ovom planetu, a naš rad doprinosi ranije nedostupnom objašnjenju. To bi objašnjenje također potencijalno moglo doprinijeti našoj potrazi za životom na drugim planetima i planetarnim tijelima. Naš nalaz specifičnih strukturnih građevnih blokova također je vjerojatno relevantan za napore sintetske biologije, gdje znanstvenici žele iznova konstruirati specifično aktivne proteine, pojasnila je Bromberg.ž

Spomenutu studiju financirala je NASA, a u njoj su sudjelovali i znanstvenici sa Sveučilišta Buenos Aires u Argentini.

Izvor: Rutgers.edu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti