Novi proizvod karlovačkog genijalca: Napravite sami svoj telefon!

Ovo se čini kao idealan telefon za djecu koji će ih uvesti u svijet elektronike i programiranja – umjesto običnih korisnika uređaja, postat će stvaraoci i steći važne vještine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2018. / 06:14

Galerija

Još kao tinejdžer Karlovčanin Albert Gajšak na Kickstarteru predstavio je konzolu MAKERbuino s kojom je ostvario veliki uspjeh – 1500 ljudi podržalo je kampanju, a početni cilj od 10 tisuća dolara višestruko je premašen. Iskustvo koje je Gajšak naučio od MAKERbuina i više od 6 tisuća komada koje je njegova kompanija CircuitMess proizvela, prodala i isporučila korisnicima diljem svijeta, sada je iskoristio za novi projekt MAKERphone koji je baziran na sličnom principu.

MAKERphone (Foto: Albert Gajšak) (Foto: Albert Gajšak)

Naime, MAKERbuino je DIY (do it yourself, odnosno napravi sam) konzola koja se isporučuje u dijelovima te ju je prvo potrebno sastaviti, a od danas putem Kickstartera može se naručiti i telefon koji je također prvo potrebno sastaviti.

Sve što vam je potrebno za sastavljanje ovog uređaja jest osnovni alat i interes i strast za tehnologijom, stoji u objavi na Kickstarteru – s MAKERphoneom Gajšak želi "korisnike pretvoriti u kreatore". U paketu se isporučuju sve elektronske komponente potrebne za sastavljane telefona, no to je samo prvi korak – korištenjem programskog jezika Python korisnici će sami moći kodirati vlastite aplikacije i igre.

Stjecanje vrijednih vještina

MAKERphone (Foto: Albert Gajšak) (Foto: Albert Gajšak)

S MAKERphoneom može se telefonirati, slati poruke, igrati igre, a telefon čak ima i podršku za Bluetooth i WiFi te se s njim može pristupiti internetu. Naravno da ovo nije uređaj koji će konkurirati klasičnim pametnim telefonima na tržištu, no to nije niti cilj Gajšaka i njegove kompanije, već je poanta zainteresirati ljude za tehnologiju i omogućiti im da sami nešto naprave i steknu vještine koje će kasnije moći dalje razvijati.

Kickstarter kampanja počinje danas, a cijena ovog kompleta za one najbrže iznosit će 89 dolara, dok model koji se isporučuje i s alatom za sastavljanje košta 119 dolara. Ako kampanja bude uspješna, u što nakon velikog uspjeha MAKERbuina ne sumnjamo, predviđena isporuka telefona planirana je za ožujak sljedeće godine.

Albert Gajšak i njegov tim (Foto: Albert Gajšak) (Foto: Albert Gajšak)

Ovo će sigurno biti zanimljiv uređaj za brojne roditelje koji bi, umjesto kupovine smartphonea na kojem će njihova djeca gubiti sate i sate na Snapchatu, Facebooku, videoigrama i slično, mogli kupiti MAKERphone i tako ih zainteresirati za elektroniku i programiranje. Ovaj uređaj, uz malo pomoć odraslih, mogu sastaviti 11-godišnjaci, a procijenjeno vrijeme sastavljanja iznosi 7 sati, iako to vrijeme ovisi o vještinama i prijašnjem iskustvu s lemljenjem.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti