Galerija

Još kao tinejdžer Karlovčanin Albert Gajšak na Kickstarteru predstavio je konzolu MAKERbuino s kojom je ostvario veliki uspjeh – 1500 ljudi podržalo je kampanju, a početni cilj od 10 tisuća dolara višestruko je premašen. Iskustvo koje je Gajšak naučio od MAKERbuina i više od 6 tisuća komada koje je njegova kompanija CircuitMess proizvela, prodala i isporučila korisnicima diljem svijeta, sada je iskoristio za novi projekt MAKERphone koji je baziran na sličnom principu.

Naime, MAKERbuino je DIY (do it yourself, odnosno napravi sam) konzola koja se isporučuje u dijelovima te ju je prvo potrebno sastaviti, a od danas putem Kickstartera može se naručiti i telefon koji je također prvo potrebno sastaviti.

Sve što vam je potrebno za sastavljanje ovog uređaja jest osnovni alat i interes i strast za tehnologijom, stoji u objavi na Kickstarteru – s MAKERphoneom Gajšak želi "korisnike pretvoriti u kreatore". U paketu se isporučuju sve elektronske komponente potrebne za sastavljane telefona, no to je samo prvi korak – korištenjem programskog jezika Python korisnici će sami moći kodirati vlastite aplikacije i igre.

Stjecanje vrijednih vještina

S MAKERphoneom može se telefonirati, slati poruke, igrati igre, a telefon čak ima i podršku za Bluetooth i WiFi te se s njim može pristupiti internetu. Naravno da ovo nije uređaj koji će konkurirati klasičnim pametnim telefonima na tržištu, no to nije niti cilj Gajšaka i njegove kompanije, već je poanta zainteresirati ljude za tehnologiju i omogućiti im da sami nešto naprave i steknu vještine koje će kasnije moći dalje razvijati.

Kickstarter kampanja počinje danas, a cijena ovog kompleta za one najbrže iznosit će 89 dolara, dok model koji se isporučuje i s alatom za sastavljanje košta 119 dolara. Ako kampanja bude uspješna, u što nakon velikog uspjeha MAKERbuina ne sumnjamo, predviđena isporuka telefona planirana je za ožujak sljedeće godine.

Ovo će sigurno biti zanimljiv uređaj za brojne roditelje koji bi, umjesto kupovine smartphonea na kojem će njihova djeca gubiti sate i sate na Snapchatu, Facebooku, videoigrama i slično, mogli kupiti MAKERphone i tako ih zainteresirati za elektroniku i programiranje. Ovaj uređaj, uz malo pomoć odraslih, mogu sastaviti 11-godišnjaci, a procijenjeno vrijeme sastavljanja iznosi 7 sati, iako to vrijeme ovisi o vještinama i prijašnjem iskustvu s lemljenjem.