Iako podataka o brazilskom soju koronavirusa ima malo, stručnjaci smatraju da bi mogao biti otporan na antitijela i cjepivo

Novi, brazilski soj koronavirusa mogao bi biti otporan na antitijela i cjepivo, smatraju stručnjaci. Čvrstih dokaza još uvijek nema te se pretpostavke odnose na provedenim istraživanjima

Katarina Jusić | 22.01.2021. / 19:21

Galerija

I dok cjepiva nedostaje, mutacije koronavirusa se množe. O posljednjem otkrivenom soju iz Brazila pitanja je puno, a odgovora još uvijek malo. Najvažnije pitanje jest je li otporan na antitijela.

''Otprilike smo sad s novim varijantama na početku kao što smo bili prije godinu dana gdje nismo puno toga znali'', objašnjava Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''.

Jer, strahuje Markotić, posljednji otkriveni, brazilski soj, mogao bi biti otporan na antitijela onih koji su virus već preboljeli, pa čak se i cijepili.

''Za koju se najmanje za te promjene zna, ali se doima da su to dodatne promjene u odnosu i na Ujedinjeno Kraljevstvo i na Južnu Afriku i da se čini da bi taj virus mogao izbjeći dijelom i odgovor antitijelima'', rekla je Markotić.

Podataka je zasad još premalo, ali opreza zato nikad dosta.

''Neka istraživanja su pokazala da i južnoafrički i brazilski soj može pobjeći od dijela protutijela što je nastalo cijepljenjem ili prirodnim imunitetom, no to nije neuobičajeno, pogotovo kad se radi o prirodnom imunitetu da u potpunosti pobjegne od njega tako da će većina nas koji smo preboljeli imati bar djelomičnu zaštitu'', govori znanstvenik Gordan Lauc.

Slika nije dostupna Otkriven slučaj pacijentice s brojnim mutacijama koronavirusa: Bila je zarazna sve do smrti - puna 154 dana

Slika nije dostupna Kalifornija razmišlja o povlačenju jedne serije Moderninog cjepiva zbog neuobičajeno velikog broja nuspojava

Mutacije, kažu znanstvenici, nisu neuobičajene. Dobra je vijest da cjepiva koja imamo protiv korona virusa za sada djeluju na neke sojeve.

''Čak i da se dogodi da nam dođe neki novi soj kojeg u ovom trenutku uopće nema činjenica da su cjepiva zasnovana na mRNA znači da je relativno jednostavno prilagoditi cjepivo tim novim dominantnim sojevima'', izjavio je Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu.

Mjesta za opuštanje nema. Situaciju treba ozbiljno pratiti, jer glavna karakteristika novih sojeva je da se brzo šire.

''Ako bismo popustili naglo epidemiološke mjere, a ove varijante su engleska je primijećena već u Sloveniji, Mađarskoj, Italiji u zemljama koje nas okružuju, može se lako dogoditi da se pojavi i kod nas i da uzrokuje ponovni val epidemije, rekao je Bojan Polić iz Zavoda za histologiju i embriologiju, Medicinski fakultet u Rijeci.

Slika nije dostupna Slovenski pedijatri upozoravaju na neobične bolesti i komplikacije kod djece koja su preboljela COVID-19

Slika nije dostupna Najnoviji znanstveni model otkrio koja strategija cijepljenja najmanje utječe na smanjenje broja smrti od COVID-19

Zlatna pravila pod kojima živimo gotovo godinu dana vrijede i dalje. Higijena, dezinfekcija, razmak i maska. Svi želimo izbjeći novu mutaciju koronavirusa, potrebno je samo biti na oprezu i pridržavati se epidemioloških mjera. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti