Kalifornija razmišlja o povlačenju jedne serije Moderninog cjepiva zbog neuobičajeno velikog broja nuspojava

Zdravstveni dužnosnici američke savezne države Kalifornije zatražili su od prekid cijepljenja Moderninim COVID-19 cjepivom, nakon neobično velikog broja nuspojava vezanih za to cjepivo.

Branimir Vorša | 18.01.2021. / 16:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo Modernine sa serijskom oznakom 041L20A sumnjiči se da uzrokuje neuobičajeno velik broj nuspojava te bi ga se trebalo povući dok se ne provede istraga oko toga, izvijestio je kalifornijski ured za javno zdravstvo u nedjelju.

Epidemiologinja savezne države Kalifornije, dr. Erica S. Pan u izjavi za medije je rekla da manje od 10 pojedinaca pretrpjelo moguću tešku alergijsku reakciju te da im je bila potrebna liječnička pomoć tijekom 24 sata od primitka cjepiva iz te specifične pošiljke.

Svi incidenti zabilježeni su u samo jednoj klinici koja je davala upravo cjepivo iz te pošiljke. nakon incidenata klinika je bila zatvorena nekoliko sati, no nastavila je s cijepljenjem nakon što su uzeli cjepivo iz druge pošiljke.

Više od 330.000 Moderninog cjepiva iz iste pošiljke distribuirano je u 287 zdravstvenih ustanova diljem Kalifornije, no ovo je prvi put da su tamošnje vlasti ldobile izvješća s detaljno opisanim nuspojavama iz te serije cjepiva, dodaje Pan.

I dok priznaje kako postoji manje podataka o nuspojavama povezanima s Moderninim cjepivom, Pan kaže i da je rijetkost za cjepiva da izazivaju ozbiljne nuspojave.

Moderninu sumnjivu seriju sad provjeravaju američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti