'Novi tehnološki kralj': Ovo je najvrjednija tehnološka kompanija u Kini

Cijena dionica Tencenta porasla je nakon objave odličnih rezultata za drugi kvartal te je ova kompanija prestigla Alibabu kao najvrjednija tehnološka kompanija u Kini

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2016. / 08:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su iz kineske kompanije Tencent objavili rezultate poslovanja za drugi ovogodišnji kvartal koji su nadmašili očekivanja analitičara, porasla je vrijednost dionica ove kompanije te je njena tržišna vrijednost tijekom jučerašnjeg dana povećana na 249 milijardi dolara. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihod Tencenta porastao je za više od pedeset posto (skoro 5,4 milijardi dolara), dok je profit porastao za 47 posto na 1,6 milijardi dolara. Osim velikog povećanja zarade, ove su brojke naročito bitne za Tencent jer su na krilima odličnog poslovanja u drugom kvartalu i povećanja cijena dionica prestigli Alibabu i postali najvrjednija tehnološka kompanija u ovoj zemlji.

Kina ima novog kralja tehnološke industrije, komentirali su na Business Insideru veliki uspjeh ove kompanije, dok su iz Alibabe komentirali kako oni svoju strategiju neće gledati kroz cijene dionica jer su do sada dokazali svoju 'jedinstvenu poziciju na tržištu te su postavili snažne temelje za održivi rast'. Tencent su krajem devedesetih osnovali Ma Huateng i Zhang Zhidong, a iako samo ime kompanije nije toliko poznato široj javnosti, ona stoji iza nekih od najpopularnijih internetskih servisa poput WeChata i mobilnih igara te je vlasnik brojnih popularnih portala i drugih internetskih servisa. Najveći zaradu (oko 32 posto od ukupnih prihoda) Tencent je ostvario zahvaljujući mobilnim i online igrama (Clash of Clans, Clash Royale, Honor of King i JX Mobile), a tržišni analitičari vjeruju kako će ova kompanija i u narednim kvartalima ostvariti solidan rast prihoda i profita tako da bi se i u budućnosti mogli zadržati titulu najvrjednije kineske tehnološke kompanije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti