Novo – Google slike s razvrstavanjem

U sjeni velikih vijesti o Google-u i Microsoft-u, odvijao se tihi mali rat između Google i Bing slika. U ponedjeljak, Google je službeno objavio novu opciju „razvrstaj po temi“ („sort by subject“)

Zimo Zimo Zimo | 11.05.2011. / 08:07

Novo – Google slike s razvrstavanjem

U sjeni velikih vijesti o Google-u i Microsoft-u, odvijao se tihi mali rat između Google i Bing slika. U ponedjeljak, Google je službeno objavio novu opciju „razvrstaj po temi“ („sort by subject“) koja olakšava pretraživanje slika, pogotovo kada ne znate što točno tražite.

Idite na images.google.com i upišite svoj upit ili pretražujte na Googleu i kliknite na karticu 'Slike' na ploči s lijeve strane stranice s rezultatima. Zatim, kliknite na'Razvrstaj po temi' na ploči s lijeve strane.

Razvrstavanje vam donosi nov način pretraživanja vizualnim istraživanjem kategorija, kao kada recimo želite nabaviti psa jer će vam se tada izlistati redovi slika pasa kategoriziranih po pasminama.

Ako vam pak treba određena slika, poput slike kave za prezentaciju, razvrstavanje vam može pomoći da se usredotočite točno na ono što tražite. Kada pak upišete za upit „search engines“, u prvom redu dobijete sliku Yahooa, dok samog sebe, tj. sliku Googlea dobijete u tek u petom redu.

Nije li Google stvarno ok po tom pitanju?. Bez sortiranja, isti upiti daju puno slika bez ikakvog reda i veze. Možemo primijetiti da ovaj nesortirani rezultat izgleda jako nalik rezultatu koje daje Bing (Google je kopirao dizajn Bing-a prošlo ljeto).

Time je Google opet nadmašio Bing, ne na način da je mijenjao svoj algoritam već nadodavanjem nove opcije sortiranja i time je opet pretraživanje slika najbolje na Google-u!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti