Nema više "slatkog" Androida te je Google nakon deset godina odustao od dosadašnjeg načina imenovanja svog mobilnog operativnog sustava. Ime svake verzije Androida tijekom proteklog desetljeća uključivalo je riječi poput Pie, Lollipop, Oreo itd., no od ove godine Google pojednostavljuje način imenovanja softvera te će verzija koja će se uskoro pojaviti na tržištu nositi ime Android 10 (sljedeće godine to će biti Android 11 itd.).

Google Pixel 3a Google predstavio novu verziju Androida i telefone koje će mnogi poželjeti

Kao razlog promjene iz Googlea navode činjenici što im je, kao globalnom brendu, važno da imena OS-a na svim tržištima budu jasna i poznata, što do sada nije bio slučaj jer su se dosadašnje verzije imenovale na engleskom jeziku pa mnogima u drugim zemljama diljem svijeta imena poput cupcakea, marshmallowsa i drugih nisu previše značila i nisu bila jasna.

Novi način imenovanja nije jedina promjena vezana uz Googleov mobilni operativni sustav te nova verzija Androida dolazi i s novim logom koji možete vidjeti u priloženom videozapisu, a za koji ekipa u Googleu kaže da je "više moderan i pristupačan". Ono što se nije promijenilo jest mali zeleni robot koji je i dalje dio loga Androida i to se nikada ne bi trebalo promijeniti, barem prema Audei Gandon, globalnoj direktorici za brend Android: "Robot je ono što Android čini posebnim. Čini ga ljudskim, zabavnim i pristupačnim".

Baterija Imate stariji Android i baterija vam se brzo prazni? Ovo je jedan od mogućih razloga

Jučer smo, dakle, saznali ime nove verzije Androida te promjene logotipa, no i dalje nismo saznali točan datum kada će softver biti dostupan te ćemo, čini se, morati sačekati još nekoliko tjedana, a možda i više. U Androidu 10 glavni naglasak stavljen je na privatnost i sigurnost korisnika, inovacije poput podrške za savitljive ekrane, pametne akcije, tamne teme, brže sigurnosne nadogradnje, mogućnost stišavanja pojedinih aplikacija kako bi se mogli fokusirati na posao itd.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju