Nova laserska studija, koju je ovaj tjedan objavio meksički institut za starine INAH, bavi se džunglom prekrivenim ruševinama nekoć velikog grada Calakmula, smještenog na jugu poluotoka Yucatana, blizu granice s Gvatemalom.

Calakmul je cvjetao tijekom vrhunca majanske civilizacije između 250. i 900. godine poslije Krista, a sadržavao je ogromne piramide, palače i komplekse hramova, od čega je iskopan tek djelić.

Ruševine majanske civilizacije Što je uzrokovalo propast civilizacije Maja? Nova studija zvuči kao jezivo predskazanje

Kathryn Reese-Taylor, znanstvenica sa Sveučilišta u Calgaryju povezana s istraživanjem, objasnila je videovezom da nove karte ruševina otkrivaju brojne ranije nepoznate građevine, što upućuje na to da je Calakmul bio gušće naseljen i od Tikala, drevne majanske metropole na sjeveru Gvatemale, za koju se dugo smatralo da je bilo najveće urbano središte te civilizacije.

Laserska tehnologija kartiranja LIDAR, kojom je izrađeno ovo istraživanje, koristi zrakoplove s kojih se emitiraju zrake svjetlosti koje prodiru ispod gustog šumskog pokrova, što istraživačima omogućuje da uklone vegetaciju i otkriju drevne građevine koje se nalaze ispod.

Reese-Taylor je rekla da nove preliminarne karte pokazuju velike stambene komplekse, koji se nalaze oko hramova i možda oko tržnica.

Prethodne procjene broja stanovnika su iznosile otprilike 50,000 stanovnika, no novo istraživanje bi moglo potaknuti nove izračune.

INAH je u izjavi poručio da sama gustoća građevina ukazuje na veliko stanovništvo, a ranije nepoznati kanali, terase i brane, na to da su ih Maje vjerojatno izgradili kako bi osigurali zalihe vode i potaknuli poljoprivredu.

Ima toliko detalja, velikih i malih struktura, rekao je stručnjak za Maje s meksičkog Nacionalnog autonomnog sveučilišta Felix Kupprat, koji je također dio istraživačke skupine.

Crna rupa Astronomi imaju novu teoriju kako otkriti izvanzemaljske civilizacije, a ključna su komponenta - crne rupe

Istraživanje je objavljeno u vrijeme kada je meksička vlada ubrzala izgradnju željezničke pruge u vrijednosti od više milijardi dolara kako bi povećala broj posjeta i potaknula razvoj arheološki bogate, ali gospodarski siromašne regije Yucatan. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju