Novo razočaranje: Bliži se kraj za BlackBerry?

Nakon novih razočaravajućih prodajnih brojki, sve je veća mogućnost da će BlackBerry odustati od proizvodnje telefona i orijentirati se samo na softver i servise

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.04.2016. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz BlackBerryja nekoliko su puta komentirali kako će ova godina biti ključna za njihove buduće planove kao proizvođača hardvera, odnosno smartphonea. Ako potražnja za njihovim uređajima ne bude u skladu s očekivanjima, već ove godine jedna od najvećih mobilnih kompanija prošlog desetljeća mogla bi najaviti povlačenje s tržišta i kraj proizvodnje telefona.

Kao posljednju slamku spasa BlackBerry je prošle godine predstavio svoj prvi telefon baziran na Androidu, vjerujući/nadajući se da bi im upravo Android mogao pomoći u povećanju prodaje te za ovu godinu planiraju predstaviti još jedan (maksimalno dva) mobilna uređaja bazirana na Googleovom operativnom sustavu. Točne informacije o prodaji modela Priv nisu objavljene (iz BlackBerryja kažu kako su 'prilično zadovoljni' s prodajom), ali su ovog tjedna objavili informacije o ukupnoj prodaji telefona ove kompanije u posljednjem fiskalnom kvartalu i te brojke nisu nimalo ohrabrujuće. Naime, analitičari s Wall Streeta očekivali su prodaju oko 850 tisuća pametnih telefona, no tijekom posljednjeg kvartala prodali su samo 600 tisuća telefona (u ranijem kvartalu prodali su oko 700 tisuća smartphonea), što su jako loše vijesti za budućnost kompanije.

Kako bi kompanija bila profitabilna BlackBerry godišnje mora prodati tri milijuna telefona i sigurno veću šansu imaju s prodajom uređaja koji rade na Androidu, no problem je što na tržištu njihovi telefoni konkuriraju hvaljenim modelima poput Samsungovih Galaxy S7 (Edge) modela, novog LG-jevog telefona G5, nadolazećeg HTC-a 10 te snažnim, ali i jeftinijim telefonima kompanija poput Xioamija, Huaweija i drugih. Nakon objave broja prodanih telefona, cijena dionice ove kompanije pala je za više od sedam posto, a ako se ovakva situacija za BlackBerry nastavi i dalje, čini se da uskoro možemo očekivati službenu najavu povlačenja sa smartphone tržišta i potpunu orijentaciju na softver i servise. 

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti