Novo veliko otkriće iz CERN-a: Veliki hadronski sudarač izbacio dosad neviđenu česticu

Znanstvenici iz CERN-a otkrili su posve novu i dosad neviđenu česticu te napravili još jedan korak bliže u potrazi za porijeklom sve materije.

Branimir Vorša | 01.07.2020. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici u švicarskom CERN-u pronašli su česticu koju dosad nikad nitko nije vidio ni zabilježio. Radeći na projektu "Beauty" (Ljepota) ili LHCb, tim znanstvenika uočio je egzotičnu česticu koju dosad čine četiri kvarka.

Kvarkovi se zajedno formiraju u složene čestice poznate kao hadroni, u koje spadaju protoni i neutroni. Znanstvenici se nadaju da će njihovo novo otkriće pokazati na koji se način kvarkovi međusobno spajaju kako bi formirali hadrone, koji pak formiraju svu poznatu materiju.

Čestica koju su otkrili formirana je od četiri specifična kvarka, iako se kvarkovi obično spajaju u grupama od dva ili tri kad formiraju hadrone.

Znanost već dugo pretpostavlja da postoje hadroni formirani od četiri ili pet kvarkova, a eksperimenti provedeni posljednjih godina sad su i potvrdili tu teoriju.

Čestice koje čine četiri kvarka same su po sebi egzotične, a ova koju smo mi upravo otkrili prva je koju čine četiri teška kvarka istog tipa, odnosno dva čarobna kvarka i dva čarobna antikvarka, pojašnjava Giovanni Passaleva, glasnogovornik spomenutog projekta LHCb u odlasku.

Sve dosad LHCb i drugi eksperimenti samo su uočili tetrakvarkove s najviše dva teška kvarka i niti jedan tetrakvark koji čine više od dva kvarka istog tipa, dodao je.

Znanstvenici će sad tu nevjerojatno neobičnu česticu moći koristiti za testiranje širih teorija o tome kako se kvarkovi vežu.

Današnje otkriće otvara posve novo i uzbudljivo poglavlje u znanstvenim knjigama te nam omogućuje da proučavamo teoriju čestica materije u ekstremnom slučaju. Ova je čestica ekstremna slučaj, to je egzotični hadron, istaknuo je Chris Parkes sa Sveučilišta Manchester i budući glasnogovornik LHCb projekta.

Ako znanstvenici steknu bolje razumijevanje u snažnu interakciju koja veže protone, neutrone i jezgru atoma, koji čine svu materiju, onda će s bolje pozicije razumjeti jesu li novouočeni procesi dio neke nove, neotkrivene fizike ili samo neočekivana posljedica našeg postojećeg razumijevanja fizike.

Novi tetrakvark otkriven je tako što su znanstvenici promatrali podatke dobivene u LHC-u i tražili "izbočine" u njima, odnosno višak sudaranja. Promatrajući podatke prvog i drugog testiranja, pronašli su tražene izbočine koje indiciraju pronalazak nove čestice.

Možda je to dovoljno egzotično i za još jednu Nobelovu nagradu za fiziku.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti