Novo znanstveno istraživanje pokazalo da COVID-19 ipak ne izaziva trajnu anozmiju

COVID-19 bolest povezuje se s više simptoma, a među njima ima i onih čudnih poput gubitka osjeta mirisa, za koji znanstvenici kažu da je učestaliji kod bacijenata s blažom kliničkom slikom.

Branimir Vorša | 28.07.2020. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjake diljem svijeta zbunjivalo je zašto pacijenti koji imaju COVID-19 gube osjet mirisa te zašto je to postao jedan od češćih simptoma bolesti i jedan od najranijih znakova kod osoba koje su zaražene novim koronavirusom.

Sad znanstvenici ipak razumiju zašto se to događa kod pacijenata s COVID-19 bolesti, a imaju i dobre vijesti za one koji imaju upravo navedeni simptom, odnosno gubitak osjetila mirisa. Naime, gubitak je samo privremen, kažu, jer stanice u nosu koje su zadužene za otkrivanje mirisa, nisu oštećene.

Prvotno su znanstvenici mislili da virus SARS-CoV-2 izaziva anosmiju (stručni naziv za gubitak osjeta mirisa) jer oštećuje ili izaziva upalu mirisnih neurona, koji otkrivaju mirise i prenose te podatke do našeg mozga.

Njihova prvotna pretpostavka pokazala se, na sreću, krivom.

Novi koronavirus mijenja osjet mirisa kod pacijenata ne utječući izravno na neurone, već na okolne stanice, pojašnjava Sandeep Robert Datta profesor neurobiologije i koautor studije.

Zbog toga znanstvenici sad ipak vjeruju da je gubitak osjeta mirisa samo privremena pojava kod pacijenata s COVID-19 bolesti te da bolest ne ostavlja trajna oštećenja na mrežu mirisnih neurona.

Kad infekcija nestane, čini se da mirisne neurone ne treba zamijeniti ili obnoviti ispočetka. Trebamo više podataka i bolje razumijevanje mehanizama koji stoje iza toga da bismo i potvrdili taj zaključak, dodaje Datta.

Otkriće njega i njegova tima objavljeno je u znanstvenom časopisu Science Advances.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti