Novosti iz Googlea - glasovna pretraga i dizajn rezultata pretraživanja

Unatrag zadnjih desetak dana Google je intezivirao testiranje dviju novih mogućnosti koje se tiču njihove tražilice - glasovna pretraga i novi dizajn rezultata pretrage.

Zimo Zimo Igor Krajcer | 09.05.2011. / 13:24

Novosti iz Googlea - glasovna pretraga i dizajn rezultata pretraživanja

Unatrag zadnjih desetak dana Google je intezivirao testiranje dviju novih mogućnosti koje se tiču njihove tražilice.

Tako je nekolicina korisnika primjetila mogućnost glasovne pretrage, odnosno glasovnog unosa pretrage u polje pretraživača, što je indicirano i sivom ikonom mikrofona u polju za unos pojma pretraživanja.

Klikom na ikonu pokreće se mogućnost glasovne pretrage te se pokazuje govorni indikator. Sama usluga navodno ubrzava pretraživanje, no koliko će se doista koristiti u npr bučnim uredima je upitno.

Navedena opcija već je poznata vlasnicima Android mobilnih uređaja, gdje Google Voice Search radi prilično dobro, a pretpostavljamo kako bi u dogledno vrijeme mogućnost mogla biti potpuno dostupna i u 'običnoj' verziji pretraživača.

Google je uložio dosta truda u usavršavanje glasovnog pretraživanja, budući da je ono imalo većih problema s točnošću i prepoznavanjem upita. Tako Google Voice Search sad prepoznaje kineski i 'uči' iz vaših govornih navika, što bi u budućnosti svakako trebalo olakšati korištenja glasovnog pretraživanja i govornicima izvan engleskog govornog područja.

Osim glasovne pretrage, novost je i testni izgled rezultata pretraživanja, koji su se proteklog tjedna počeli prikazivati većem broju korisnika. Članku smo priložili nekoliko screenshotova u kojima se može vidjeti kako to izgleda, ima puno više praznog prostora i rezultati su odvojeni putem iscrtkanih linija.

Kako se vama sviđaju novosti koje testira Google, sviđa li vam se novi izgled rezultata pretrage i hoćete li koristiti glasovnu pretragu ili više volite komunicirati dobrom starom tipkovnicom?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti