Danas je lakše nego ikada doći do podataka određenih ljudi. Zahvaljujući Facebooku, Googleu, Instagramu, Snapchatu i ostalim razno raznim “zabavnim” alatima, samo olakšavamo kolekciju naših fotografija na ogromne servere NSA-a.

New York Times je objavio iscrpan članak o tome što NSA radi, a činjenica je da sakupljaju podatke o nama samima — i to bez pretjerano mnogo truda jer im je sve praktički plasirano na tanjuru. Dokumenti koje je objavio Edward Snowden 2011. godine pokazuju da se NSA koristi raznim društvenim mrežama i servisima kako bi prikupili podatke, odnosno email, poruke, video konferencije, fotografije, itd., a sve pametniji softver za prepoznavanje lica, samo će olakšati posao agenciji.

Prema podacima, svaki dan NSA presreće milijune fotografija dnevno, te oko 55.000 fotografija s kvalitetnom za prepoznavanje lica. Da bi stvari bile još jednostavnije tu su komercijalno dostupna Googleova kompanija PittPatt, a znamo i da Facebook razvija DeepFace koji može prepoznati lice gotovo isto kao i čovjek, odnosno sa 97.25% točnošću, dok čovjek može prepoznati sa 97.5% točnošću.

U cijeloj priči pomažu im i sami korisnici trendovskim selfie fotografijama na Instagramu i naravno Facebooku, a u dokumentima je navedeno i kako su u veljači ove godine NSA i britanska agencija GCHQ surađivali na projektu u kojem su prikupljali slike s web kamere Yahoo korisnika od 2008. do 2012., u što je bilo uključeno i eksplicitnog materijala.

Dakle, činjenica je da smo promatrani što god radili, a tek smo zakoračili u taj neki novi svijet. Nekome će to smetati, nekom neće, no jedno je sigurno, sve će se znati i teško će biti sakriti nešto, osim ako radite za NSA.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju