NSA plan za totalnu kontrolu. U SAD-u se prati 80% svih audio poziva, ne samo podataka!

Ako još uvijek niste barem malo zabrinuti za svoju budućnost, možda će vam ovaj post objasniti što se događa oko NSA i zašto bi trebali obratiti više pažnje na nju.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 12.07.2014. / 11:18

NSA plan za totalnu kontrolu. U SAD-u se prati 80% svih audio poziva, ne samo podataka!

Ako još uvijek niste barem malo zabrinuti za svoju budućnost, možda će vam ovaj post objasniti što se događa oko NSA i zašto bi trebali obratiti više pažnje na nju. 

“Oko 80% svih optičkih kablova prolazi kroz SAD. To nije nikakva slučajnost i sve to omogućuje SAD-u da prati komunikaciju koja prolazi kroz kablove. Najmanje 80% svih audio poziva, ne samo podataka, je snimljeno i pohranjeno u SAD-u. NSA laže što pohranjuje.” — istaknuo je to William Binney jedan od najvećih zviždača koji je proizašao iz NSA. Za vrijeme hladnog rata bio je odgovorna osoba za probijanje kodova protiv Sovjetskog saveza, a povukao se nakon 9/11 tragedije.

Na konferenciji u Londonu Binney je pričao o prikupljanju podataka te istaknuo kako će NSA uskoro biti u mogućnosti prikupiti 966 exabytea godišnje, odnosno koliko iznosi ukupni internetski promet godišnje. Kako bi ove brojke stavili u razumljiviju perspektivu, Eric Schmidt jednom je prigodom istaknuo kako je od početka čovječanstva do 2003. godine prikupljeno 5 exabytea podataka. 

“Ultimativni cilj NSA je totalna kontrola populacije, no postoji trunčica optimizma s nekim odlukama Vrhovnog suda kao što su odluke da se mora upozoriti ljude prije nego li se pretražuje njihove smartphoneove.” dodaje Binney. 

Činjenica je da NSA ne radi ono što govori — pokušava zaustaviti terorizam, već prikuplja masu podataka svih ljudi na zemlji. “Žalosno je to što pričaju jer nisu napravili apsolutno ništa po pitanju terorizma u SAD-u.” 

Prije četiri godine NSA je dobila odobrenje FISA-e (United States Foreign Intelligence Surveillance Court) špijuniranje nad 193 zemlje diljem svijeta, uključujući i Svjetsku banku, plus Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i Novi Zeland. 

Da stvari postaju vrlo ozbiljne govori činjenica da će SAD s 67 milijarde dolara uloženih u cyber sigurnost, budžet povećati dvostruko do 2016. godine. “Većina tog novca je bačena u vjetar i ne štiti online infrastrukturu.” 

Wikileaks na čelu s Julianom Assangeom i hrabar potez Eduarda Snowdena pomažu u prikazivanju realne slike planova NSA, a prema svemu sudeći ovakvih dokumenata će biti još više jer se pripremaju novi NSA zviždači. 

Trebamo li brinut za našu budućnost? Tko bi to više znao.

Izvor The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti