NSK predstavila Digitalni laboratorij i IoT projekt "Smart Library NSK"

Da knjižnica može uspješno spojiti svoje tradicionalno djelovanje i moderne digitalne tehnologije pokazali su iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Martina Čizmić | 21.01.2020. / 17:17

U prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, otvoren je Digitalni laboratorij NSK, prostor u kojem će se spajati knjižničarstvo i nove tehnologije.

Prostor Digtalnog laboratorija smješten je u novouređenom prostoru zgrade, a biti će otvoren kako korisnicima i zaposlenicima NSK, tako i drugim građanima, udrugama i tvrtkama. Ono što ovaj prostor čini drugačijim od ostatka NSK je činjenica da će korisnici ovdje moći koristiti 3D printere koje je NSK nabavila.

Kako je na samom otvorenju prostora istaknula glavna ravnateljica Tatijana Petrić, projekt Digitalnog laboratorija nastajao je gotovo godinu dana kroz entuzijazam i zalaganje zaposlenika NSK, ali i vanjskih suradnika. Na kraju su, osim novog prostora, osmislili i aplikaciju za pametne telefone Smart Library NSK koja je namijenjena prvenstveno korisnicima usluga NSK, ali i svim drugim zainteresiranim građanima koji žele biti upućeni u novosti i događanja u NSK. Osim toga, proveden je i projekt IoT u knjižnici koji je pokazao kako moderne digitalne tehnologije imaju sigurno mjesto i u knjižnicama.

Pametna knjižnica, ilustracija Knjižnice se digitalno transformiraju i postaju pametne

Kako su točno koristili digitalne tehnologije u knjižnici pojasnila je voditeljica Digitalnog laboratorija Dragana Koljenik iz Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo NSK.

Na samom su nam početku rekli da je ovo i naša knjižnica. No, to nije odmah "kliknulo" u našim glavnama. Kroz ovaj projekt shvatili smo da i mi mladi imamo što dati i dalje razvijati "našu" knjižnicu. Dokazali smo kako možemo razvijati društveni kapital, ali nešto drugačije od načina na koji se on razvija u privatnom sektoru. Upravo kroz Digitalni laboratorij želimo pokazati koliko smo društvenog kapitala u stanju generirati, te pokazati kako su kulturni i znanstveni sektor neophodni za zdravo društvo, rekla je Koljenik.

Istaknula je kako će u prostoru Digitalnog laboratorija knjižnica nuditi različite edukacije, radionice i predavanja, ali i omogućiti korisnicima da u tom prostoru koriste računalnu i drugu opremu za potrebe studija, kreativnog ili znanstvenog rada. No, možda je najzanimljivija komponenta novog Digitalnog laboratorija, usluga 3D printanja.

Kako su nam pojasnili iz knjižnice, oni su i do sad omogućavali korisnicima da 3D printaju predmete za svoje potrebe. Otvaranjem Digitalnog laboratorija ta će usluga biti još više proširena.

Građani trebaju otići na internetske stranice Digitalnog laboratorija, ispuniti zahtjev i poslati datoteku s modelom koji žele isprintati. Naravno, ograničeni smo veličinom printera, ali neke manje stvari poput privjeska za ključeve, figurica za društvene igre, manjih dijelova za makete i slično. Sama usluga 3D printanja je besplatna za korisnike, a korisnici samo plaćaju trošak materijala. No to u konačnici iznosi tek nekoliko kuna, pojašnjavaju.

Glavni partner projekta 3D printanja je tvrtka Epson, a u NSK surađuju i s Institutom za razvoj i obrazovanje mladih na projektu "Digitalni građanin", te Zicerom na projektu SMATH.

Predstavljena je i aplikacija za pametne telefone "Smart Library NSK" koji na jednom mjestu obuhvaća tri komponente - mobilnu aplikaciju koja na jednom mjestu pruža sve informacije o knjižnici korisnicima, IoT senzore tzv. beacone, raspoređene po knjižnici te web aplikaciju za unos sadržaja koji se potom prikazuje u mobilnoj aplikaciji.

3D printano oružje (Foto: Getty Images) Trebaš pištolj ili pušku? Skini nacrt s interneta i isprintaj!

Cilj nam je bio istražiti mogućnosti primjene tehnologije interneta stvari u knjižnicama kroz prototip mobilne aplikacije koja u obliku pametnog vodiča kroz knjižnični prostor i usluge virtualno povezuje korisnika i knjižnicu, pojasnila je Koljenik. Aplikacija tako postaje vodič i navigacija za korisnike kroz više od 36 tisuća kvadratnih metara knjižnice, a ujedno im na jednom mjestu daje informacije o prostoru u kojem se nalaze upravo zahvaljujući detektiranju beacona u prostoriji.

Iako sama aplikacija već sad nudi pregršt informacija, u NSK ne misle stati na njenom razvoju. Tako su otkrili kako bi u budućnosti željeli napraviti pravu navigaciju u samoj aplikaciji koja bi svakog krosnika mogla dovesti do točno one knjige koju traži.

Na kraju treba istaknuti i da je cijeli projekt zasnivan na "open source" tehnologiji te u NSK planiraju podijeliti sustav "Smart Library" i s drugim zainteresiranim knjižnicama u njihovoj mreži.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti