"Nulti pacijent": Je li suosnivač Applea jedan od prvih zaraženih koronavirusom u SAD-u?

Wozniak i supruga nakon krstarenja po Aziji u siječnju vratili su se sa simptomima "neameričke gripe", a Woz se sada pita jesu li preboljeli koronavirus.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.03.2020. / 07:50

Steve Wozniak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sve je veći broj oboljelih i umrlih od koronavirusa, a iako se situacija u Kini, čini se, popravlja, sve je gore u nekim drugim državama poput Italije, Njemačke, ali i SAD-a. Jedan od prvih oboljelih ovim opasnim virusom možda je bio i osnivač Applea Steve Wozniak sa suprugom je početkom siječnja bio na krstarenju u Aziji, s kojeg su se vratili bolesni i s "najgorom gripom njihovih života".

Slika nije dostupna Ubija li alkohol koronavirus? Razotkrivamo najveće mitove o uzročniku globalne epidemije

Imali su grlobolju i snažni kašalj, a njegova žena čak je kašljala i krv, zbog čega je završila u bolnici, a američki liječnici rekli su joj da to sigurno nije američka gripa, tako da je bolest najvjerojatnije dobila na krstarenju. Wozniak se dva dana nije mogao pomaknuti iz kreveta – otkazao je ranije dogovorene nastupe u Las Vegasu i u potpunosti izbjegavao sve ljude dok mu nije bilo bolje. Na Twitteru je napisao da bi on i njegova žena čak mogli biti nulti pacijenti koronavirusa u SAD-u.

No kako se početkom siječnja virus tek pojavio u Kini, nije se ni razmišljalo da bi se mogao raširiti na druge zemlje te nije ni bilo testova na koronavirus u SAD-u, pa je nemoguće znati je li popularni Woz zaista bio žrtva korone.

U razgovoru s novinarima rekao je da kada bi iste simptome imali danas, odmah bi bili stavljeni u karantenu i testirali bi se na koronavirus. Čak je kontaktirao i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a tamo su mu savjetovali da pere ruke, a sada ga nisu htjeli testirati jer on i žena više nemaju simptome pa nema smisla ni da ih se testira.

Njegovoj ženi na kraju je postavljena dijagnoza infekcije sinusa, a par je imao i neke simptome koji nisu specifični za koronavirus poput gastrointestinalnih smetnji: Sada nema načina kako bi saznali, osim ako se ne testiramo, ali prošla su dva mjeseca i jedan mjesec bez simptoma, rekao je Woz.

Twitter (Foto: Getty Images) Koronavirus zaključao urede Twittera diljem svijeta i Googlea u Europi

Koronavirus već je imao veliki utjecaj na tehnološke kompanije – osim pada dionica, kineske tvornice neko su vrijeme prekinule s radom, otkazane su brojne konferencije (posljednja otkazana je Googleova I/O konferencija), a zaposlenici Twittera i drugih kompanija neko će vrijeme raditi od kuće, kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze u njihovim uredima.

Izvor: US Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti