Nutricionisti upozoravaju javnost da ne nasjeda na naslove o pojedinačnoj "superhrani": Raznolika prehrana najbolji je pristup

Istraživanje prehrane i zdravlja je teško jer treba uzeti u obzir mnoge stvari. Stručnjaci stoga upozoravaju ljude da ne nasjedaju na naslove o čudotovornim blagodatima pojedinih prehrambenih namirnica, jer postoji i ono "ali".

Branimir Vorša | 25.05.2022. / 07:40

Superhrana, ilustracija
Superhrana, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vjerojatno ste čitali priče u kojima se navodi da konzumiranje borovnica smanjuje rizik od demencije, ili da je crno vino dobro za vaše srce, ili da kava štiti od dijabetesa tipa 2. Zapravo, postoji puno velikih zdravstvenih tvrdnji za određenu takozvanu "superhranu". No, što je od svega toga istina?

Skupina nutricionista, koja tvrdi da je i sama sudjelovala u istraživanjima vezanim za navedene prehrambene namirnice, ističe u članku za The Conversation kako oni nisu odgovorni za naslove izvučene iz konteksta.

Isto tako tvrde da ispod tih priča koje privlače pozornost kriju se važna i ozbiljna istraživanja koja će nam pomoći da svi budemo sretniji i zdraviji.

Meso uzgojeno u laboratoriju i mljeveni cvrčci, ilustracija Znanstvenici tvrde: Mljeveni insekti i meso uzgojeno u laboratoriju dobri su za zdravlje i očuvanje planeta

Proučavamo dijelove hrane zvane bioaktivi koji imaju učinak na zdravlje (bilo dobar ili loš). Za razliku od vitamina i minerala, bioaktivi, poput određenih masnih kiselina, vlakana ili flavanola (skupina spojeva koji se nalaze, na primjer, u čaju ili jabukama), nisu neophodni za preživljavanje, ali ipak utječu na naše zdravlje, pojašnjavaju nutricionisti.

Veliki izazov s istraživanjem bioaktivnih tvari je odvojiti učinak hrane od pojedinog spoja (hrana je nevjerojatno složena i sadrži mnogo spojeva). U šalici kave nalaze se neke fenolne kiseline koje imaju pozitivan učinak na zdravlje srca, ali drugi spojevi koji mogu povećati kolesterol.

To naše istraživanje čini teškim – ali i uzbudljivim. Moramo pronaći načine da razlikujemo učinak različitih dijelova hrane na zdravlje kako bismo razumjeli što se događa i u konačnici pružili više povjerenja u preporuke koje dajemo, ističu navedeni nutricionisti.

Jedan od načina da doznate više o učinku pojedinih namirnica na zdravlje, kažu, jest usporediti ljude s različitim načinima prehrane i slijediti ih tijekom dugog vremena.

Taj nam je pristup pomogao da pokažemo da nas mediteranska prehrana, i nordijska prehrana, duže održavaju zdravima. Ali ovaj pristup je pogrešan kada želimo saznati više o pojedinim namirnicama ili njihovim komponentama, naglašavaju.

Avokado Čudesan plod: 30-godišnja studija otkrila da konzumacija samo jednog avokada tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20 posto

Namirnice se nikada ne konzumiraju izolirano i nevjerojatno je teško to razdvojiti u takvim studijama. Kako bi se rezultati takvih istraživanja lakše razumjeli, oni se često pretvaraju u ekvivalente hrane.odnosno maline, šalice čaja ili boce vina koje biste trebali konzumirati za zdravlje. U stvarnosti, to je puno teže, poručuju nutricionisti.

Istraživanje prehrane i zdravlja je teško jer treba uzeti u obzir mnoge stvari.

Postoje esencijalne hranjive tvari koje su nam potrebne da preživimo. Postoje obrasci prehrane koji mogu utjecati na cjelokupno zdravlje i koji su osnova za preporuke, kažu stručnjaci.

Tu su i bioaktivni spojevi koji se nalaze uglavnom u biljnoj hrani i koji mogu imati povoljan učinak na zdravlje.

Istraživanja bioaktivnih tvari često rezultiraju naslovima o nevjerojatnoj hrani. U stvarnosti, to je samo mali dio hrane, koji se često nalazi i drugdje. Značajan primjer su borovnice. Sadrže bioaktivne tvari, ali su i skupe. Kupine i šljive daju iste bioaktivne tvari, ali su mnogo jeftinije, objašnjava navedena skupina nutricionista.

Tijekom posljednjih desetljeća nutricionisti su naučili puno o kemikalijama koje se prirodno pojavljuju u hrani, odnosno što su i kako utječu na tijelo.

Neke od njih daju blagodati za naše srce, mozak i crijeva što će nam pomoći da brže sprintamo, dulje vozimo, koncentriramo se i lakše se opustimo, kažu.

No, mnoge od njih uzrokuju probleme kada se konzumiraju u prevelikim količinama. Na primjer, flavanoli zelenog čaja mogu uzrokovati oštećenje jetre kada se konzumiraju u vrlo velikim količinama.

Tek počinjemo otkrivati ​​postoji li idealna količina ovih spojeva koja pruža maksimalnu korist. Do tada, slobodno se može reći da je raznolika prehrana najbolji pristup, ističu nutricionisti.

Sjajna stvar u našem razumijevanju prehrane je to što se ona kontinuirano razvija i poboljšava te puno bolje razumijemo na koju hranu treba paziti kako istraživanje ide dalje.

Brusnica Plodovi ove biljke mogu poboljšati pamćenje i usporiti razvoj demencije

Svatko bi trebao izgraditi svojevrsni portfelj prehrane koji uključuje esencijalne hranjive tvari, vlakna i bioaktivne tvari potrebne za održavanje zdravlja i starenje.

Naša tijela su nevjerojatno složena i trebaju puno različitih vitamina, minerala, makro i mikronutrijenata kako bi nas optimalno održavali. Sada se čini vjerojatnim da ovom popisu trebamo dodati bioaktivne tvari. No, nije važno odakle dolaze – važna je raznolikost, poručuju na kraju stručnjaci.

Izvor: The Convesation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti