Nvidia na sudu: Jesu li kršili autorska prava tijekom obučavanja svoje umjetne inteligencije?

Nvidia je u nedjelju odbila komentirati tužbu.

Hina | 11.03.2024. / 13:03

Nvidia
Nvidia (Foto: Afp)

 Skupina pisaca tužila je američkog proizvođača čipova Nvidiju, tvrdeći da je neovlašteno koristio njihove knjige za podučavanje platforme za umjetnu inteligenciju NeMo.

Do listopada prošle godine Nvidia je koristila naša djela u skupu podataka iz oko 196.640 knjiga za simulaciju pisanog jezika i potom ih uklonila "zbog prijavljenog kršenja autorskih prava", rekli su Brian Keene, Abdi Nazemian i Stewart O'Nan.

Google Medijske kuće diljem Europe podigle tužbu protiv Googlea

U predloženoj grupnoj tužbi, podnesenoj prošli petak navečer na saveznom sudu u San Franciscu, autori ističu da je Nvidia uklanjanjem njihovih djela "priznala" da je obučavala NeMo na tom skupu podataka, što znači da je prekršila njihova autorska prava.

Keene, Nazemian i O'Nan traže neodređenu odštetu za autore u Sjedinjenim Državama čija je djela, zaštićena autorskim pravima, Nvidia koristila za obuku NeMo-ovih "velikih jezičnih modela" u protekle tri godine.

Skupina djela navedenih u tužbi obuhvaća Keeneov roman iz 2008. "Ghost Walk", Nazemianov roman iz 2019. "Like a Love Story" i O'Nanovu novelu iz 2007. "Last Night at the Lobster".

Nvidia je u nedjelju odbila komentirati tužbu. Odvjetnici autora nisu u nedjelju odmah odgovorili na upit Reutersa o detaljima tužbe.

Sam Altman, OpenAI OpenAi ponovno na udaru tužbe: Poznati američki medij optužuje ih za kršenje autorskih prava

Sve više pisaca podnosi tužbe protiv Nvidije, ali i protiv medijskog diva New York Times-a, zbog generativne umjetne inteligencije koja stvara novi sadržaj na temelju unosa tekstualnih, slikovnih i audio podataka.

Nvidia oglašava platformu NeMo kao brzu i pristupačnu metodu za usvajanje generativnog AI-a. Autori su pak u posljednje vrijeme podnijeli tužbe i protiv drugih tvrtki, uključujući OpenAI i njegovog partnera Microsoft.

Nvidia je zbog uzleta umjetne inteligencije postala miljenica ulagača i cijena njezine dionice gotovo je usedmerostručena od kraja 2022., osiguravši kompaniji tržišnu vrijednost od gotovo 2,2 bilijuna dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti