O ovome možemo samo sanjati: Zrakoplovom od Los Angelesa do Pariza za samo dva i pol sata?

Let Hyper Stingom od New Yorka do Sydneya trajao bi nevjerojatna četiri sata i dvadeset minuta, dok bi let od Los Angelesa do Pariza trajao samo dva i pol sata

Martina Čizmić | 21.05.2021. / 16:45

Otkako je legendarni Concorde otišao u mirovinu, inženjeri diljem svijeta rade na razvoju nove generacije superbrzih zrakoplova koji bi skratili vrijeme putovanja, a istovremeno smanjili svoj utjecaj na okoliš. 

Posljednji u nizu je španjolski dizajner Oscar Vinals koji je koncept svog supersoničnog zrakoplova temeljio na aerodinamici svima nam dobro poznatog kukca - pčele. Točnije, Vinals je prednji dio zrakoplova oblikovao po uzoru na žalac pčele, a zamislio je da se njegova krila oblikom prilagođavaju trenutnim potrebama u letu. 

Hyper Sting bi, zamišlja Vinals, imao manji sonični udar (zvuk koji se čuje kad probija zvučni zid), a letio bi brzinom većom od zvuka. Ono što bi ga izdvajalo od ostalih soničnih zrakoplova je mogućnost stvaranja vlastite energije i novi navigacijski sustav. 

Zrakoplov bi imao i impresivne dimenzije. Sa 100 metara dužine i rasponom krila od 51,4 metra, mogao bi prevesti do 170 putnika brzinom od 4,287 kilometara na sat. U prijevodu, let od New Yorka do Sydneya trajao bi nevjerojatna četiri sata i dvadeset minuta, dok bi let od Los Angelesa do Pariza trajao samo dva i pol sata (u odnosu na sadašnjih gotovo 12 sati).

No, koliko god dobro zvučalo, Hyper Sting je još uvijek samo koncept i dobra ideja na papiru (odnosno ekranu), ali pokazuje u kojem smjeru bi mogao ići razvoj sončinih zrakoplova u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti