Obećali im brzu i laku zaradu trgovanjem kriptovalutama pa im ispraznili račune za čak 80 tisuća eura

U Međimurju su tijekom veljače prijavljene dvije računalne prijevare, a lažni posrednici u trgovanju kriptovalutama „olakšali” su žrtve za gotovo 80 tisuća eura, priopćila je u srijedu policija.

Hina | 14.02.2024. / 11:42

Prevara (Foto: Getty Images)

Lažni posrednici u trgovanju kriptovalutama telefonskim pozivima stupili su u kontakt s oštećenima te im ponudili stručnu pomoć u trgovanju kriptovalutama, uz obećanje o lakoj zaradi. Uspjeli su ih uvjeriti da na svoje mobitele instaliraju aplikaciju koja će im pomoći u trgovanju kriptovalutama, međutim putem te aplikacije prevarantima je omogućen pristup mobilnom uređaju žrtava te time i njihovom internet bankarstvu.

Kako bi stekli dodatno povjerenje žrtava, jednoj od njih prevaranti su na tekući račun uplatili nekoliko tisuća eura navodne dobiti ostvarene trgovanjem kriptovalutama, nakon čega su imali nesmetan pristup internet bankarstvu te su vrlo lako s bankovnih računa oštećenih prebacili na svoje račune sveukupno oko 80.000 eura.

Internetska prijevara Stiže Valentinovo: Osim zaljubljenih, vesele mu se i - prevaranti

Internetska prijevara Prevaranti ponovno u akciji: Dvije žene ostale bez većeg novčanog iznosa

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju, a protiv zasad nepoznatih osoba će se zbog računalnih prijevara podnijeti kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, ističe se u priopćenju.

Policija upozorava građane kako prilikom trgovanja kriptovalutama nema lake, brze i velike zarade te da kod takvih ponuda odmah moraju posumnjati na prijevaru.

Ističu da je nedavno u Ravnateljstvu policije u Zagrebu predstavljena preventivna kampanja naziva 'Web heroj', pod sloganom 'Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba', kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti