Stiže Valentinovo: Osim zaljubljenih, vesele mu se i - prevaranti

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na porast tzv. romantičnih prijevara oko Valentinova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2024. / 15:01

Internetska prijevara (Foto: Getty Images)

Zaljubljeni nisu jedini koji s nestrpljenjem iščekuju Valentinovo, već se ovom danu vesele i - prevaranti. Naime, kako upozoravaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost, svake godine sredina veljače je vrijeme kada su tzv. romantične prijevare na vrhuncu.

Najčešće prijevare počinju nevinim porukama poslanim putem društvenih mreža ili komunikacijskih platformi, a završavaju gubitkom novaca i slomljenim srcem. Prevaranti se najčešće predstavljaju kao žene iz neke zemlje koja je zahvaćena ratom, odnosno kao muškarci koji rade na naftnim platformama usred oceana, dakle kao osobe koje se ne može uvijek kontaktirati. Nakon upoznavanja i povezivanja, odnosno razvijanja nekakvog odnosa putem interneta, prevaranti počnu tražiti novac. Razlozi su razni - od toga da im hitno treba kako bi pobjegli iz opasne situacije pa do kupovine avionske karte.

Često obećaju kako će novac vratiti, a najavljuju i upoznavanje uživo kada uspiju kupiti kartu, no najčešće kada se novac uplati na račun, komunikacija prestaje. U nekim slučajevima prevaranti pokušavaju izvući još novaca - nekima već tada situacija postane sumnjiva, dok oni koji su stvarno stvorili dublju povezanost nastavljaju s uplatama, sve dok ne shvate da su prevareni, a onda je već prekasno.

Slika nije dostupna Od društvenih mreža do online igara: Prevaranti koji vrebaju usamljene žrtve nalaze se u svakom komunikacijskom kutku interneta

S obzirom na to da danas mnogi svoju srodnu dušu pokušavaju pronaći upravo putem interneta - društvenih mreža, komunikacijskih aplikacija ili aplikacija za spojeve, jasno je koliko ovakve prijetnje treba shvatiti ozbiljno. Iako prevaranti neće uspjeti u većini slučajeva, dovoljno je da prevare samo nekoliko osoba i tako se domognu veće količine novaca. Uspjehu u prijevarama pomaže i tehnološki napredak pa su zahvaljujući kriptovalutama te AI-u prevare postale još agresivnije i sofisticiranije, a prevarante je teško otkriti.

Na Cnetu su objavili nekoliko savjeta kako izbjeći takve prijevare.

Prvo i najvažnije, korisnici uvijek trebaju biti skeptični prema mailovima, tekstualnim porukama, odnosno porukama koje dobiju putem društvenih mreža od nepoznatih osoba jer nikada ne možete biti sigurni tko se nalazi s druge strane ekrana. A to se pogotovo odnosi na osobe iz inozemstva s kojima se ne možete sastati uživo.

Držite se aplikacija za spojeve. Takve aplikacije, naglašavaju na Cnetu, koriste algoritme koji mogu prepoznati i upozoriti na potencijalne prevarante. Posebno treba biti oprezan ako netko tko koriste takve aplikacije traži da se komunikacija nastavi ns WhatsAppu, Signalu ili drugim vanjskim aplikacijama.

Nikada, ali baš nikada nemojte davati novac osobama koje ne poznajete u stvarnom životu. Čak i ako ta osoba od vas traži novac za kartu kako bi došla u Hrvatsku i upoznala se s vama.

Zaštitite svoje privatne podatke i nikad ih nemojte davati nepoznatim osobama, a to se pogotovo odnosi na vaše gole fotografije jer ih te osobe mogu iskoristiti za ucjene.

Internetska prijevara Prevaranti ponovno u akciji: Dvije žene ostale bez većeg novčanog iznosa

Potražite na internetu podatke o osobama s kojima komunicirate - poput njihovih profila na drugim društvenim mrežama i slično, kako bi se uvjerili da ta osoba zaista postoji.

Ne nasjedajte na savjete o investiranju novaca i obećanjima o velikom povratu prinosa - ako se čini predobro da bi bilo istinito, onda je gotovo sigurno prijevara.

Ako dođe do zločina, prijavite ga policiji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti