Koronavirus se širi i govorom: Znanstvenici izračunali koliko ga zaražena osoba ispusti u minuti glasnog govorenja

U uglednom časopisu Nature objavljena je analiza koja obuhvaća nekoliko istraživanja s novim pogledom na načine širenja koronavirusa. Mi smo provjerili što je sve otkriveno od početka epidemije.

Jelena Rastočić | 21.09.2020. / 07:48

Osim kihanjem, kašljanjem i fizičkim kontaktom, koronavirus se može širiti i običnim govorom preko sitnih kapljica zvanih aerosol koje struje zrakom i akumuliraju se tijekom vremena.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje izračunali su da za jednu minutu glasnoga govora u zatvorenom prostoru zaražena osoba generira više od 1000 malih virusom opterećenih aerosola i da oni u zraku ostaju najmanje osam minuta.

Takvih je slučajeva zabilježeno možda svega tri u literaturi da je u većim prostorima, kao što su autobus restoran ili ured, jedna osoba bila zaražena i da je onda vrtnjom zraka virus otišao na udaljenost veću od dva metra i zarazio osobu na drugom kraju, rekla je epidemiologinja Jasna Valić.

Sve ovisi o uvjetima u zatvorenom prostoru, zbog toga su provjetravanje i izmjena zraka u prostoriji iznimno važni.

I još je važnije, ako je ikako moguće, ne koristiti ventilatore i ventilacijske sustave u zatvorenom prostoru. Ako mi vrtimo zrak, onda će se te sitne kapljice u kojima je virus širiti i omogućit ćemo da dođu do drugih ljudi, rekla je Valić.

Jesen je pred vratima, a time i veća opasnost od zaraze, pokazalo je jedno istraživanje. Ljetno sunčevo svjetlo u šest minuta uništilo je 90 posto virusa iz umjetne sline. Da bi isti efekt postigli u sjeni, odnosno u mraku, znanstvenici u Washingtonu čekali su 125 minuta.

Čovjek u zimskim mjesecima češće obolijeva od bolesti dišnih sustava, i to većinom virusnih, ali ima mnogo i bakterijskih. Razlog je jednostavan: u zimskom periodu nastaju promjene u atmosferi zbog kojih mi ulazimo u kuće, zatvaramo i grijemo, a nastaju i promjene u našim dišnim sustavima. Sve to dovodi do situacije da ti virusi i bakterije lakše pređu s jednog čovjeka na drugog, objasnila je Valić.

U svakoj bolesti ključan je faktor i imunološki sustav pojedinca, kao i pridržavanje epidemioloških mjera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti