Objavljene prve recenzije: Vision Pro nije savršen, ali je zadivljujuć uređaj koji pokazuje u kojem smjeru ide tehnološka industrija

Prije isporuka prvim kupcima, Apple je ustupio Vision Pro novinarima koji su objavili prve recenzije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2024. / 15:41

Apple Vision Pro (Foto: Afp)

Nekoliko dana uoči početka prodaje Appleova uređaja za virtualnu i proširenu stvarnost Vision Pro, na brojnim tehnološkim portalima objavljene su prve recenzije ovog uređaja. Kao što se to i moglo očekivati i sukladno nekim prijašnjim glasinama, Vision Pro nikoga nije ostavio ravnodušnim te su novinari opisujući ovaj uređaj i njegove mogućnosti koristili epitete poput impresivan i zadivljujuć.

  XReal Air 2 Ultra Cjenovno pristupačna alternativa Visionu Pro: Kineski startup vjeruje da može konkurirati Appleu

Ipak, riječ koju nisu koristili jest savršen, jer je Vision Pro daleko od savršenog uređaja i ima brojne mane, no u recenzijama možemo pročitati kako je ovo prvi pravi korak prema VR budućnosti.

Appleov Vision Pro donosi naprednu tehnologiju i senzore, uključujući i 3D kamere na prednjem dijelu uređaja, senzore za praćenje pokreta ruku i očiju, mogućnost preklapanja stvarnog i virtualnog svijeta te ekrane koji su prilično impresivni, pogotovo u usporedbi s konkurentskim uređajima. Apple je s ekranima ostvario veliki napredak jer su, prema recenziji The Vergea, dovoljno oštri za čitanje teksta, ali dovoljno svijetli da se na njima može uživati u filmovima.

S osjećajem nošenja ovog uređaja posebno je impresioniran Scott Stein s Cneta koji je Vision Pro nazvao zadivljujućim pogledom u budućnost, a iako je riječ o najboljem uređaju ove kategorije, njegovu kupovinu ne bi preporučio prijateljima i rodbini jer je ipak riječ o gadgetu cijene čak 3500 dolara.

On je posebno naglasio prikaz fotografija i videozapisa unutar ovog uređaja, pogotovo 3D prostornih videa snimljenih s iPhoneom ili samim Visionom Pro. Zahvaljujući imerzivnom iskustvu, noseći taj uređaj on je ponovno posjetio muzeje, otišao na kavu s prijateljem i grudao se s djetetom tako da je s vremenom zaboravio gdje se zaista nalazi te je imao osjećaj kao da može ušetati u te trenutke koje je ponovno proživljavao u virtualnoj stvarnosti.

  Metaverzum ili virtualni svjetovi, ilustracija Meta na VR tržištu želi biti ono što je Android za pametne telefone

Ono što se posebno hvali na Visionu Pro jest pogled kroz sam uređaj. Korisnici, naravno, ne mogu gledati kroz same ekrane, no zahvaljujući kamerama s prednje strane, unutar ekrana možete vidjeti vaše okruženje i to prilično realno, uz gotovo nezamjetno kašnjenje. Ipak, u odnosu na konkurente, vidno polje Visiona Pro ipak je manje te se stječe dojam kao da se gleda kroz dalekozor.

Što se negativnih strana uređaja tiče, pored cijene naravno, u recenzijama se najčešće spominje njegova težina, nedostatak nekih popularnih aplikacija poput Netflixa i YouTubea (iako im se može normalno pristupiti putem browsera), ali i dodatna baterija koja je potrebna da bi uređaj radio, a koja omogućava oko 2 i pol sata rada.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti