Stiže Appleov uređaj koji bi mogao napraviti revoluciju poput iPhonea

Prednarudžbe počinju već za deset dana, a njegova prodaja 2. veljače, objavili su iz Applea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.01.2024. / 16:23

Apple Vision Pro (Foto: Afp)

Iz Applea su napokon objavili datum početka prodaje svog uređaja za virtualnu stvarnost Vision Pro. Do sada su iz kompanije govorili o početku ove godine kao razdoblju kada možemo očekivati dolazak tog uređaja na tržište, a sada znamo da će to, barem za tržište SAD-a, biti 2. veljače. Svi zainteresirani taj će uređaj moći prednaručiti već za deset dana i bit će zanimljivo vidjeti kolike će biti te brojke.

Tim Cook Kineske tvornice rade punom parom: Stiže Appleov “najambiciozniji proizvod posljednjih desetljeća”

Iako je riječ o potencijalno revolucionarnom uređaju koji bi mogao promijeniti tržište virtualne stvarnosti, njegova cijena od 3500 dolara je prevelika kako bi privukao veći broj korisnika. Prema nekim analitičarima, Vision Pro na početku ne bi trebao značajno utjecati na prihode kompanije te iz UBS-a spominju cifru od 1,4 milijarde dolara, što zvuči jako puno, no samo je mali dio godišnjih prihoda tvrtke.

Ipak, ako se tehnologija pokaže dovoljno atraktivnom i superiornijom u odnosu na konkurenciju, Apple će postaviti odličan temelj za budućnost u kojoj očekujemo nove modele VR uređaja koji bi trebali biti cjenovno pristupačniji.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme Apple prate loše vijesti, najava početka prodaje Visiona Pro napokon je donijela malo pozitive za kompaniju, ali i za stanje na burzi te je Apple jučerašnji dan završio u plusu.

Stiglo je razdoblje prostornog računarstva, komentirao je Appleov izvršni direktor Tim Cook prilikom objave informacije o početku prodaje ovog uređaja.

Vision Pro svakako nije prvi uređaj iz ove kategorije, no dosadašnji modeli poput Metinih Quest uređaja nisu privukli veliki broj korisnika pa se u Appleu nadaju kako bi upravo njihov uređaj mogao imati utjecaj na ovo tržište sličan onome kakav je imao iPhone na tržište pametnih telefona. Taj telefon nije bio prvi smartphone koji je bio dostupan u prodaji, no tržište pametnih telefona prije iPhonea i poslije njega ne mogu se uopće usporediti.

Mark Zuckerberg Zuckerbergova je kompanija "u strahu od Applea"

S Visionom Pro korisnici će imati pristup videozapisima s Appleova servisa Apple TV+, kao i videima brojnih drugih platformi, a bit će dostupni i alati za kreativnost i produktivnost poput Officea i Slacka. Prema nekim izvorima, osobe koje su isprobale prototip Visiona Pro prilično su impresionirane s onim što su vidjele tako da se nestrpljenjem iščekujemo prve recenzije tehnoloških novinara, ali i dojmove prvih kupaca, što možemo očekivati već za nešto više od 3 tjedna.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti