Objavljuje li Apple lažne podatke o trajanju baterije iPhonea?

Dok recenzenti većinom hvale bateriju iPhonea XR, jedna britanska organizacija tvrdi da je za čak 50 posto lošija u odnosu na Appleove tvrdnje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2019. / 07:44

iPhone XR (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Trajanje baterije na pametnim telefonima nemoguće je precizno odrediti jer na potrošnju utječu brojni faktori – od svjetline ekrana, aplikacija koje se koriste i pozadinskog rada tih aplikacija, korištenja lokacijskih usluga, gledanja videozapisa, surfanja internetom itd. Prilikom predstavljanja novih telefona mobilne kompanije objavljuju podatke o trajanju baterije prilikom obavljanja telefonskih poziva, surfanja mrežom i slično, a neovisna britanska organizacija Which? koja testira različite proizvode nedavno je objavila izvještaj o baterijama Appleovih telefona, koji pokazuje da se brojke koje su oni postigli u testovima i brojke vezane za trajanje baterije koje objavljuje Apple uvelike razlikuju. Prema tim podacima, Apple "napuhuje" vrijeme trajanja baterije tijekom trajanja telefonskih poziva na svojim telefonima.

iPhone X (Foto: Getty Images) Ovo je najprodavaniji smartphone na svijetu

Testirano je devet različitih modela iPhonea te je trajanje baterije na svim telefonima bilo kraće u odnosu na Appleove tvrdnje – i to od 18 pa do čak 51 posto, ovisno o modelu. Najlošiji rezultat u odnosu na Appleovo procijenjeno trajanje baterije ostvario je najjeftiniji prošlogodišnji model iPhone XR te dok u Cookovoj kompaniji tvrde da se s jednim punjenjem baterije može razgovarati do 25 sati, ekipa iz Which?-a koja je testirala ovaj smartphone uspjela je izvući samo oko 16 i pol sati razgovora.

Inače, Which je ranije provodio slična istraživanja i s drugim proizvođačima telefona i dok se pokazalo da HTC ima sličan problem kao i Apple, baterija tijekom razgovora na telefonima Samsunga, Nokije i Sonyja trajala je duže u odnosu na tvrdnje proizvođača.

iPhone (Foto: AFP) Objavljene i nove fotografije: Ovo će biti najveći adut nove generacije iPhonea!

Iz Applea su reagirali na ove informacije te kažu da je testiranje koje provode rigorozno i da stoje iza svojih tvrdnji oko trajanja baterije. Napominju kako je, zahvaljujući snažnoj integraciji hardvera i softvera, iPhone napravljen tako da "inteligentno upravlja korištenjem energije kako bi se maksimiziralo trajanje baterije". Prema recenzijama iPhonea XR koje su objavljene na stranicama Cneta, AnandTecha i Tom`s Guidea, ovaj Appleov model pohvaljen je, među inim, upravo zbog odličnog trajanja baterije. Bilo bi zaista zanimljivo vidjeti metode testiranja kojima su se poslužili tijekom testiranja u Which?-u jer trenutačno nije poznato kojom su se metodologijom koristili.

Ako koristite iPhone XR, napišite u komentaru jeste li zadovoljni s baterijom na tom telefonu.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti