Obrisali ste važan dokument i trebate ga vratiti natrag? Evo kako si možete pomoći

Kad nehotice obrišete važan dokument, a ne možete ga naći u Recycle Binu, odmah prestanite s korištenjem računala i pozovite pomoć.

Martina Čizmić | 29.06.2020. / 14:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko vam se puta dogodilo da ste nehotice obrisali nekakav dokument ili datoteku, a nekoliko dana kasnije shvatili ste da vam baš ona treba? Ili ste otkrili da je važan dokument zbog nekakve greške oštećen i ne može se otvoriti?

Većina će korisnika prvo posegnuti za Recycle Binom ne bi li u tom košu za smeće ipak pronašli obrisani dokument. No što ako ga tamo više nema?

Iz Microsofta su se pobrinuli da takvi problemi budu stvar prošlosti pomoću alata imena Windows File Recovery.

Baš kao što mu ime govori, taj bi alat korisnicima trebao pomoći da u slučaju bilo kakvih problema, havarije na računalu ili jednostavno korumpiranih dokumenata ipak spase što se spasiti može.

Windows File Recovery može vam pomoći da spasite osobne podatke. Za fotografije, dokumente, videe i više, stoji u službenom pojašnjenju novog alata.

Alat se, ističu u Microsoftu, može koristiti za spašavanje dokumenata s čvrstog diska, USB memorije ili pak memorijskih kartica (što će mnogima koji ih koriste u pametnim telefonima ili fotoaparatima dobro doći).

No za korištenje Windows File Recoveryja ipak ćete morati biti napredniji korisnik Windowsa jer kao glavno sredstvo za rad koristi Microsoft Comand Prompt.

U prijevodu, ako ne poznajte dovoljno Windowse da biste znali što je Comand Prompt, radije u pomoć pozovite nekoga tko zna. I kad nehotice obrišete važan dokument, a ne možete ga naći u Recycle Binu, odmah prestanite s korištenjem računala i pozovite pomoć.

Naime, kad se na računalu obriše neka datoteka, ona ne nestane u potpunosti, već je njezino mjesto na disku označeno kao slobodno za upisivanje novih podataka. Dok god novi podaci ne budu upisani na to mjesto, postoji šansa da se obrisani dokument može spasiti.

Kako vam se takve situacije ne bi ponovile, važne dokumente uvijek čuvajte i na nekom sigurnom mjestu, poput vanjskog čvrstog diska ili pohrane u oblaku. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti