Obrtnici apeliraju: Popravak elektroničkih uređaja štiti naš planet, ali i štedi novac, štiti radna mjesta i potiče lokalnu ekonomiju

"Ne bacajte vaš elektronički uređaj", akcija je koja potiče građane da uređaje prvo pokušaju - popraviti.

Martina Čizmić | 17.04.2024. / 09:48

Popravak elektroničkog uređaja (Foto: Udruženje obrtnika grada Zagreba)

Elektronički otpad postaje sve veći svjetski problem. Gomila u sve većem količinama i prema nekim procjenama do 2030. godine će se na godišnjoj razini iznosit će 82 milijuna tona novog EE otpada. Riječ je o uređajima napajanima električnom strujom ili baterijom, a uključuje mobilne telefone, električne igračke, televizore, mikrovalne pećnice, elektronske cigarete, laptope i druge uređaje.

Jedan od načina smanjenja ove vrste otpada je i popravak elektroničkih uređaja, što ne samo da ima pozitivan na prirodu već i na vaš džep. Zoran Stašević, pročelnik Sekcije RTV elektroničari – precizni mehaničari Udruženja obrtnika grada Zagreba, ne slaže se s tvrdnjom da se nove televizore ne isplati popravljati.

Elektronički otpad, ilustracija Prokletstvo jeftine elektronike: Milijarde malih uređaja stoji zaboravljeno po ladicama, a skrivaju pravo bogatstvo

Kaže kako se čak 80 do 90 posto televizora može se popraviti. Danas se puno manje popravlja na komponentnoj osnovi kao nekada, mijenja se cijela garnitura ili modul.

Najveći dio kvarova čini pozadinska rasvjeta i LED-ice, a to je sve zamjenjivo. Napajanje možeš popraviti, ugraditi drugi software, ima dosta prostora za spas televizora. Dosta mojih mušterija dođe i popravi si stari televizor i spoji ga putem HDMI ulaza na media box ili na receiver nekog od pružatelja tv usluga. Nema potrebe uložiti 500 eura u novi televizor, kad se stari da popraviti za recimo 50 do 150 eura, ističe Stašević.

Upravo zato, Sekcija i Udruženje već desetak godina, povodom Dana planeta Zemlje, provode akciju „Ne bacajte vaš elektronički uređaj!“. Cilj je ove akcije probuditi svijest o važnosti pregleda elektroničkih uređaja prije bacanja u otpad.

Vaš TV, LCD, LED TV, audio uređaj i ostali elektronički uređaji mogu biti spašeni i popravljeni, svaki aparat vrijedno je pregledati prije bacanja. Time naši sugrađani čuvaju prirodu, štede svoj novac, čuvaju radna mjesta i pomažu lokalnu ekonomiju, poručuju iz Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Na svojim su internetskim stranicama objavili i popis nekoliko obrtnika koji mogu i žele popraviti elektroničke uređaje. A ako ti uređaji ipak nisu za popravak, ističu iz Udruženja, bit će ekološki zbrinuti. 

Elektronički otpad, ilustracija Vjerovali ili ne, Hrvatska je u vrhu po recikliranju električnog i elektroničkog otpada

Naime, elektronički otpad ne smije se bacati u komunalni otpad, već ga je potrebno zbrinuti na ekološki način. To je moguće napraviti na nekoliko načina. Ako se radi o manjem elektroničkom uređaju, moguće ga je predati u reciklažno dvorište ili pak vratiti u trgovinu u kojoj je kupljen gdje bi ga onda trgovac trebao ekološki zbrinuti. Ako se pak radi o većem elektroničkom uređaju, na stranicama Fonda za zaštitu okoliša nalazi se popis tvrtki koje će besplatno doći po uređaj i ekološki ga zbrinuti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti