Očekuje se protuudar u kibernetičkom prostoru: Evo kako bi Iran mogao napasti SAD

Stručnjaci i analitičari pokušavaju predvidjeti kako će Iran odgovoriti na ubojstvo svog generala, a jedan od tih odgovora sigurno će biti - i u kibernetičkom prostoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2020. / 09:12

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iran i SAD već imaju povijesti sukoba u kibernetičkom prostoru te su, umjesto "pravim " oružjem, Amerikanci u suradnji s Izraelom privremeno onesposobili iranski nuklearni program virusom Stuxnet. Mnogi smatraju kako je to najkompleksnija hakerska akcija u povijesti na koju Iran nije ostao dužan te su godinama napadali američke ciljeve, a do smirenja odnosa i u virtualnom prostoru došlo je nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma. S Trumpom na čelu SAD-a zapuhali su neki drukčiji vjetrovi, ponovno je došlo do zaoštravanja situacije te neki pesimisti vjeruju da smo danas čak blizu trećeg velikog svjetskog sukoba u posljednjih sto godina.

Napad na naftna postrojenja Napad na naftna postrojenja: Korišteni su dronovi kamikaze

Dok je, naravno, nepoznato što će se dogoditi na bojištima i kojim će oružjem i na koje mete Iran odgovoriti na ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, gotovo je sigurno da možemo očekivati kibernetičke napade na SAD. Osim klasičnog špijuniranja s kojim će pokušati doći do što većeg broja korisnih informacija o neprijatelju, na udaru iranskih hakera pogotovo bi se mogla naći kritična infrastruktura poput elektrana, brana i slično te financijske institucije, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju da u biti nitko nije siguran pa bi se na udaru mogle naći i brojne američke privatne kompanije.

Pri takvim napadima, iranski hakeri često primjenjuju taktiku "potpunog brisanja" – ne žele zaključati podatke, tražiti otkupnine ili slično, već im je na pameti samo destrukcija, odnosno brisanje podataka do njihova potpunog uništenja kako bi napravili maksimalnu štetu. Takvu bi taktiku iranski hakeri mogli primijeniti i u napadima na američke kompanije i organizacije, a na potencijalne hakerske napade upozoravaju posljednjih dana brojni sigurnosni stručnjaci.

Tenk Iran razvija minijaturne robote za uništavanje tenkova i pješadije

Za neke veće i opasnije napade trebat će i više vremena pa bi Iranci uskoro mogli početi s pripremom terena, odnosno s prvim koracima kompleksnih kibernetičkih operacija s kojima bi mogli nanijeti veliku i razornu štetu SAD-u.

Osim SAD-a, na udaru bi se mogle naći i druge zemlje, pogotovo na Bliskom istoku pa su tako iz kompanije Dragos specijalizirane za industrijsku kibernetičku sigurnost poslali upozorenje o povećanoj opasnosti destruktivnih kibernetičkih napada svojim klijentima s operacijama u SAD-u, Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji.

Izvor: NBC News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti