Od alfe do lambde: Donosimo sve što morate znati o različitim varijantama koronavirusa

Koronavirus se stalno mijenja, a znanstvenici svako toliko otkrivaju nove varijante. No, kako se snaći među svim tim varijantama i sojevima? Donosimo kratki vodič.

Hina | 12.08.2021. / 11:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Prvo su ga mnogi zvali jednostavno koronavirusom, zatim covidom ili COVID-19, a sada se govori o alfa, beta i delta varijantama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stvorila je sustav imenovanja varijanti COVID-19 po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima.

Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje znanstvenici prate.

Zdravstveni dužnosnici napominju da znanstvenici još uvijek uče o karakteristikama varijanti COVID-19 pa nema jednoglasnog mišljenja o tome mogu li različiti sojevi uzrokovati teži oblik bolesti i u kojoj mjeri cjepiva djeluju protiv njih.

Mnoge se varijante lakše i brže šire od izvornog COVID-19, tvrde zdravstveni dužnosnici. Dosadašnje studije sugeriraju da antitijela dobivena cijepljenjem prepoznaju nove varijante. Detaljnija istraživanja su u tijeku.

Alfa

Alfa varijanta prvo je identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost. CDC je isticao da ta varijanta na temelju podataka o hospitalizaciji i smrtnosti možda izaziva teže simptome od izvorne.

Beta

Prvo je identificirana u Južnoj Africi, a također su je i CDC i WHO označili kao varijantu koja ih brine.

Delta

Ta je varijanta prvo zabilježena u Indiji, a CDC i drugi znanstvenici ističu da je zaraznija u odnosu na prethodne sojeve.

Radi se o varijanti koja se upravo širi Europom i Amerikom i izaziva bojazan u novi val bolesti najesen.

Delta plus

Oko "delte plus" situacija je nejasna. Prvo je navodno zabilježena u Južnoj Koreji, Indiji i SAD-u, a neki vjeruju da je riječ o zaraznijoj delta varijanti. Stručnjaci prate i čekaju.

Gama

Prvo je zabilježena u Brazilu, a potvrđena je i u Japanu. CDC i WHO označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Eta

WHO i CDC u klasifikaciji ete navode da je to varijanta koju treba pratiti, što je "blaža" kategorija od prethodnih Ta je varijanta dokumentirana u više zemalja.

Jota

Riječ je, prema WHO-u i CDC-u, također o varijanti za praćenje. Dokumentirana je prvotno u SAD-u, točnije u New Yorku.

Kapa

Kapa je također u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u listopadu 2020.

Lambda

Prvotno je zabilježena u Peruu u prosincu 2020., a od tada je potvrđena u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. WHO ju klasificira kao varijantu koju je potrebno pratiti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti