Od narukvica koje pune mobitele do bioničkih ruku: Učenici i studenti predstavili svoje inovacije

Mladi hrvatski inovatori predstavili su inovacije koje bi mogle promijeniti svijet. Svoje je izume na izložbi inovacija predstavilo 403 osnovnoškolca, srednjoškolca i studenta.

Luka Mihačić/B.F.M. | 06.05.2018. / 07:59

Galerija

Jedna od inovacija koje bi mogle promijeniti svijet je Dorjanov punjač koji radi na principu električne energije tijela.

"Narukvice na rukama pune telefone. Danas-sutra možda više neće biti potrebne baterije u mobitelima, rekao je Dorjan Berkić, učenik trećeg razreda Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

Ako uspije patentirati svoju inovaciju i dokazati da je jedinstvena, promijenit će tehnološku industriju.

"Na taj način bi pametni telefoni se mogli puniti na bilo kojoj planini, na moru ili pustinjskim krajevima, gdje nije dostupna električna energija", objasnio je Mladen Marušić, Dorjanov mentor.

Uz Dorjana, još 403 osnovnoškolca, srednjoškolca i studenta na izložbi inovacija je predstavilo ukupno 189 uradaka. No, sama ideja nije dovoljna. Treba naći i mjesto na tržištu, što pokušavaju studenti Luka i Davor, koji su osmislili bioničku ruku.

"Može se primjenjivati u medicini kao jedna aktivna proteza za ljude koji imaju podlaktičnu amputaciju. Također, može se raditi i za druge udove", rekao je Davor, student FSB-a.

Sve inovacije ocjenjivao je stručni žiri, a koje su najbolje doznat će se 25. svibnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti