Od sada će se testiranje na HIV moći napraviti i pametnim telefonom!

Odavno je virus HIV-a prestao biti bauk ili tabu tema, pa je tako danas testiranje 'na AIDS' postalo brzo, jednostavno i široko dostupno, a uskoro će se to moći odraditi još jednostavnije.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.02.2015. / 12:20

Od sada će se testiranje na HIV moći napraviti i pametnim telefonom!

Odavno je virus HIV-a prestao biti bauk ili tabu tema, pa je tako danas testiranje "na AIDS" postalo brzo, jednostavno i široko dostupno, a uskoro će se to moći odraditi još jednostavnije.

Trebat će, naravno, kao i uvijek kada su u pitanju ovakvi uređaji, sačekati još neko vrijeme dok se ne naprave detaljna testiranja i ne započne produkcija, ali nema sumnje kako su znanstvenici s američkog Columbia University napravili ogroman korak prema super jednostavnom testiranju na virus HIV-a ili sifilisa. Oni su, naime, kreirali "dongle" uređaj koji se spaja na pametni telefon, odnosno preciznije rečeno u ovom trenutku samo na Appleov iPhone preko ulaza za slušalice i s pripadajućom aplikacijom za samo nekoliko minuta detektira jeste li pozitivni na HIV ili nemate nikakvog razloga za brigu. Uređaj testira kapljicu krvi s aplikacijom za iOS, a kako je za cijeli proces dovoljan samo iPhone (u budućnosti će se vjerojatno moći koristiti i drugi uređaji), jasno je kako se radi o gotovo pa revolucionarnom rješenju, posebno za testiranje u nerazvijenim zemljama, u kojima čak ni bolnice nemaju odgovarajuću laboratorijsku opremu. 

K tome, ako se zna da je proizvodnja iznimno jeftina, jer jedan uređaj se može napraviti za samo 34 američka dolara, onda je priča gotovo savršena. Dodatni jednokratni uložak koji se korist za svako pojedinačno testiranje stoji 2 USD, pa je zajamčena i potpuna ekonomičnost uređaja što bi mu, vjeruju svi, trebalo osigurati široku primjenu. Do sada je testiranje izvršeno na 96 pacijenata u Ruandi, "dongle" koji se spaja na iPhone imao je točnost u testiranju HIV-a u iznosu od impresivnih 92 posto! Napravljena je, naravno, i usporedba s klasičnim testiranjem koje se odrađuje u laboratorijskim uvjetima, na testiranju za HIV pojavilo se 12 krivih dijagnoza, dok je za sifilis broj krivo detektiranih virusa bio nešto veći, jer je "pogriješio" kod 27 osoba. Ali, više nitko ne sumnja da će se ovaj uređaj pojaviti u širokoj primjeni, jedino je pitanje kada. 

Izvor Quartz

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti