Od školskog projekta do bitcoina za upis fakulteta

Nikad nije prerano baviti se bitcoinima i ostalim kriptovalutama.

Monika Nožić Monika Nožinić | 29.12.2017. / 00:18

Foto: News Bitcoin

Prije samo tri godine, točnije 2014. godine, jedna pametna djevojčica odlučila je napraviti školski projekt o Bitcoinu, zahvaljujući kojemu si danas može platiti daljnje školovanje.

Djevojčica je u sklopu svoje prezentacije školskim kolegama podijelila 30 papirnatih novčanika. Svaki novčanik sadržavao je nešto bitcoina. Danas, tri godine poslije, više od pola kolega i dalje posjeduje te novčanike, a neki od njih s dobivenim iznosom planiraju platiti fakultet.

Najviše koristi od svega imala je pametna djevojčica koja je napravila cijeli projekt. U posljednje tri godine odrađivala je manje poslove u zamjenu za bitcoin, pa tako danas posjeduje čak 3,5 bitcoina.

Pametni klinci naplaćuju usluge u bitcoinu

Pametna djeca više ne žicaju svoje roditelje džeparac u tzv. fiat novcu, već traže bitcoin. To je upravo ono što je ova 12-godišnjakinja radila ne tako davne 2014. godine. Naravno, s obzirom na to da je vrlo rano ušla na ovo tržište, nije stala na tome te je educirala cijeli svoj razred o toj fascinantnoj tehnologiji.

Bitcoine je prikupljala preko roditelja te preko donacija članova reddita na subredditu r/bitcoin i na taj je način prikupila sredstva za provedbu projekta. Kreirala je informativni štand na kojemu je objašnjavala i educirala druge što je to bitcoin, a za to je dobila i nagradu za najbolji štand na Interior Alaska Science Fair.

15-ero djece postalo holderima

Njezina majka prošli je tjedan na Redditu napisala da je 15 od 30 novčanika, koje je njezina kći razdijelila, i dalje u vlasništvu djece koja su ih tada dobila. Od sveukupno 30-ero djece, 15 i dalje ima svoje novčanike, što je jako cool. Moja se kći potrudila da na svaki taj novčanik doda nešto bitcoina. Oni koji ih i dalje čuvaju, njima si planiraju platiti fakultet.

U vrijeme kada je ova kriptodjevojčica radila na tom projektu, bitcoin je vrijedio 850 dolara, a oni koji su bili dovoljno disciplinirani da i dalje čuvaju svoje novčanike, sada posjeduju vrlo lijepe iznose.

Njezina majka objašnjava da novčanik kojim je njezina kći prikupljala sredstva za financiranje projekta trenutno sadrži 3,45 bitcoina, a privatni je ključ pohranjen na sigurnom i kćeri će ga vratiti kada napuni 18 godina.

U to vrijeme mnogi su skeptici govorili da je prekasno da bi se investiralo u bitcoin jer je već bio daleko iznad 100 dolara, ali na kraju se ispostavilo da ipak nije bilo kasno. Danas još uvijek mnogi govore da je prekasno za investiranje, no odluku o tome je li prerano ili prekasno ostavljamo vama.

Izvor: HBP (crobitcoin)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti