Odlazak još jednog tehnološkog velikana: Zbog njega danas imamo Photoshop i PDF

Utjecaj njegovih inovacija je nemjerljiv, poručili su iz Adobe Systemsa.

Martina Čizmić | 22.08.2023. / 09:00

John Warnock (Foto: Adobe Systems)

Jedan od suosnivača Adobe Systemsa i jedan od sukreatora popularnog formata dokumenata, PDF-a, John Warnock, preminuo je u 83. godini.

Kako su priopćili iz Adobe Systemsa, ovo je tužan da za industriju kojoj je bio inspiracija desetljećima.

Warnock je u suradnji s dr. Charlesom Geschkeom osnovao Adobe 1982. godine. Dvojac je koju godinu nakon toga izmislio program Adobe PostScript, za koji je tvrtka tad rekla da je revolucionarna tehnologija koja je potaknula revoluciju u izdavaštvu.

Njegova vizija i strast omogućili su Adobeu da osmisli revolucionarne inovacije kao što su Ilustrator, PDF i Acrobat, Photoshop te Premiere pro, čime je definirana era desktopa i omogućen razvoj kreativnosti za milijune ljudi, poručili su iz Adobea.

Tijekom života za svoje je uspjehe Warnock nagrađen brojnim nagradama, među kojima je američka Nacionalna medalja za tehnologiju i inovaciju, ali i nagrade društva IEEE te Markonijeva nagrada za njegov rad na području informacijskih znanosti i komunikacija.

Utjecaj njegovih inovacija je nemjerljiv, ali njegov nesalomljivi duh, strast i uvjerenje da je nužno izgraditi tvrtku sa snažnim vrijednostima ostavio je trag na svima nama, poručili su iz Adobea.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti