Održivi razvoj: Znanstvenici najkvalitetnije pivo pretvaraju u gorivo

Kemičari su napravili prve korake prema stvaranju održivog goriva pomoću piva kao ključnog sastojka.

Monika Nožić Monika Nožinić | 11.12.2017. / 16:13

Pivo u gorivo (Foto: University of Bristol) (Foto: University of Bristol)

Danas je općepoznato da postoji velika potreba za održivim alternativama fosilnih goriva za prijevoz kako bi se zamijenili dizel i benzin.

Britanski kemičari sa Sveučilišta u Bristolu iskoristili su pivo kao glavni sastojak za proizvodnju benzina, sve u cilju stvaranja održive alternative za fosilna goriva.

Poznato je da etanol nije idealna zamjena za benzin jer ima manju gustoću energije, previše se miješa s vodom i tako dovodi do korozije motora. Znanstvenici smatraju da je puno bolja alternativa za gorivo butanol, ali ga je teško napraviti iz održivih izvora.

Alkohol u alkoholnim napitcima zapravo je etanol, upravo ona molekula koju želimo pretvoriti u butanol kao zamjenu za benzin, rekao je voditelj tima za istraživanje, profesor Duncan Wass.

Ako naša tehnologija funkcionira s alkoholnim pićima, posebno ako se koristi najkvalitetnije pivo, onda to pokazuje da ima ogroman potencijal za zamjenu benzina butanolom i u industriji, rekao je Wass.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu već nekoliko godina rade na razvoju tehnologije koja će pretvoriti široko dostupni etanol u butanol. U ovom se procesu koriste kemikalije koje mogu ubrzati i kontrolirati kemijsku reakciju i već imaju primjenu u petrokemiji.

Pivo je izvrstan model za mješavinu kemikalija koje se trebaju iskoristiti u stvarnom industrijskom procesu, a ovo istraživanje dokaz je da je ta tehnologija korak bliže stvarnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti