Oduzeta dozvola Cruiseovim robotaksijima: Predstavljaju rizik za javnu sigurnost

Ova odluka nije iznenađenje jer je zbog više incidenata ranije već pokrenuta istraga protiv ove kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2023. / 10:15

Cruise samovozeći taksi u San Franciscu (Foto: Cruise)

Odjel za motorna vozila (DMV) američke savezne države Kalifornije suspendirao je u San Franciscu licencu za testiranje i korištenje autonomnih vozila Cruiseu, a suspenzija na snagu stupa odmah. Ova odluka i nije iznenađujuća, s obzirom na to da je nedavno započeta istraga protiv ove kompanije zbog niza incidenata, uključujući i dvije prometne nesreće u kojima su ozlijeđeni pješaci. U objašnjenju odluke naglašava se kako se u slučajevima kada postoji rizik za javnu sigurnost, odjel za motorna vozila može donositi hitne odluke o povlačenju dozvola.

Vatrogasna kola Pokrenuta istraga nakon što se robotaksi sudario s vatrogasnim vozilom

Na zabranu testiranja i korištenja Cruiseovih robotaksija na kalifornijskim cestama utjecalo je više faktora, uključujući činjenice da njihova vozila nisu sigurna za vožnju po javnim cestama te da je kompanija dala pogrešne informacije oko sigurnosti autonomne tehnologije koja se koristi u njihovim vozilima.

Cruise je s robotaksi servisom u San Franciscu počeo u kolovozu te je ovo bio prvi američki grad u kojem je usluga autonomnih taksija dopuštena tijekom 24 sata. Već prvog dana od dobivanja dozvole Cruiseovi robotaksiji izazvali su prometne gužve, a samo nešto više od tjedan dana nakon toga odjel za motorna vozila od kompanije je zatražio da smanje svoju autonomnu flotu za pola.

Prometne gužve koje su izazvali njihovi automobili bili su najmanji problem jer su zabilježene situacije u kojima su robotaksiji blokirali promet hitnim službama, a zabilježeni su i naleti na pješake. U jednom slučaju automobil je samo okrznuo pješaka, dok je u drugom slučaju jedna žena završila pod kotačima autonomnog vozila. U oba slučaja robotaksijima se na semaforu upalilo zeleno svjetlo, pri čemu je pješakinju koju je Cruiseov automobil pregazio prvo udario drugi automobil i odbacio odmah ispred autonomnog taksija.

Prosvjed protiv robotaksija u San Francisku Pješakinja završila pod kotačima robotaksija, u kritičnom je stanju

Iz Cruisea su za CNBC komentirali kako su ih jučer obavijestili o suspenziji dozvole, zbog čega će pauzirati s operacijama autonomnih vozila u San Franciscu te će nastaviti surađivati s odjelom za motorna vozila Kalifornije vezano uz istrage. Kompanija sada mora ponovno uputiti zahtjev za dozvolu ze testiranje i korištenje robotaksija u San Franciscu, a iz DMV-a su im dali upute što trebaju napraviti kako bi ispunili uvjete za dozvolu.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti