Pješakinja završila pod kotačima robotaksija, u kritičnom je stanju

Nakon što je udario automobil kojim je upravljao nepoznati vozač, pješakinju je pregazio autonomni taksi čiji je stražnji kotač ostao na njenoj nozi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2023. / 11:28

Prosvjed protiv robotaksija u San Francisku (Foto: Afp)

Robotaksiji su posljednjih mjeseci bili uključeni u različite incidente u San Franciscu, a ovaj tjedan zabilježen je vjerojatno najveći incident do sada. Naime, u ponedjeljak je pod kotačima njihova autonomna automobila završila pješakinja koja se, prema posljednjim informacijama, nalazi u bolnici u San Franciscu i u kritičnom je stanju.

Slika nije dostupna Autonomni automobili mogli bi predstavljati opasnost za djecu

Treba naglasiti kako Cruiseov automobil nije udario pješakinju, već ju je prvo udario drugi automobil i odbacio je pod kotače autonomnog vozila. Dok je osoba koja je upravljala tim automobilom pobjegla s mjesta nesreće, Cruiseov robotaksi zaustavio se tako da je sa stražnjim kotačima prignječio nogu nesretne žene. S obzirom na to da u vozilu nije bilo niti vozača, niti putnika, ono se nije moglo pomaknuti, no kako su naknadno objasnili iz lokalne policije, ionako je procedura u takvim situacijama da se automobil ne pomiče, kako se ne bi izazvale nove i još teže ozljede, već da se podigne i da se ozlijeđena osoba tako izvuče.

Odmah nakon nesreće pozvane su hitne službe, a nesretna je žena oslobođena tek nakon dolaska vatrogasaca. Nakon toga odvezena je u bolnicu s višestrukim i teškim ozljedama.

Iako službenih informacija od policije nema, na San Francisco Chronicleu su, na temelju dostupnih videozapisa i izjava svjedoka, uspjeli rekonstruirati što se dogodilo, no naravno, tek će službeno policijsko izvješće dati odgovore na brojna pitanja oko ove nesreće. Prema podacima SFC-a, kada se na semaforu na raskrižju upalilo zeleno svjetlo za automobile, na pješačkom prijelazu nalazila se pješakinja koju je nepoznati automobil udario, nakon čega je pala na cestu pored tog vozila. Nakon toga na nju je naletio robotaksi koji je išao u istom smjeru i vozio je u traci do tog automobila koji je nakon nesreće pobjegao i za vozačem ili vozačicom još se uvijek traga.

Čekaju se rezultati istrage

Kako su objasnili iz Cruisea, automobil je prepoznao pješakinju i naglo je zakočio, no nije uspio na vrijeme stati tako da je kotačima prešlo preko nje.

Na SFC-u kažu kako je ovaj incident rani test za robotaksije i njihovo snalaženje u katastrofama u stvarnom vremenu te se nakon ove nesreće postavlja pitanje - kako bi u istoj situaciju reagirao čovjek. Više nismo u simuliranoj okolini i sada smo na ulicama San Francisca, komentirala je profesor inženjerstva s Berkeleyja Susan Shaheen, naglasivši kako gradske ceste predstavljaju različite vrste kompliciranih scenarija za autonomne automobile.

Vatrogasna kola Pokrenuta istraga nakon što se robotaksi sudario s vatrogasnim vozilom

Naglasila je kako postoje brojna pitanja oko ove nesreće - je li robotaksi imao bolji pregled situacije u odnosu na ljudske vozače (jer je opremljen kamerama), je li se automobil dovoljno brzo zaustavio, je li mogao drukčije reagirati itd.

Možda će službena istraga, kao i podaci iz Cruisea dati više odgovora i dati bolji uvid u situaciju, a nadamo se kako će se teško ozlijeđena pješakinja što prije oporaviti.

Izvor: SFChronicle

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti