Odvojenost od iPhonea uzrokuje anksioznost i psihičke probleme!

Nedavno istraživanje pokazalo je da odvojenost od iPhonea predstavlja velike probleme za vlasnike Appleovog gadgeta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2015. / 11:48

Odvojenost od iPhonea uzrokuje anksioznost i psihičke probleme!

Za veliki broj korisnika iPhone više nije samo alat za komunikaciju, surfanje internetom i slično, već se čini da je postao 'dio njih samih' te njihova odvojenost od omiljenog gadgeta može izazvati ozbiljne posljedice. Ovo je pokazalo nedavno provedeno istraživanje znanstvenika s fakulteta u Missouriju koji su proveli određene testove nad 40 vlasnika Appleovih telefona. Odvojenost od iPhonea tako je povezana je s anksioznosti i lošim kognitivim performansama, odnosno kako je to komentirao glavni autor ove studije Russel Clayton, ona je povezana s negativnim psihičkim stanjem i ima negativan utjecaj na obavljanje mentalnih zadataka.

Znanstvenici su do ovih zaključaka došlo provođenjem nekoliko testova nad studentima – oni su prvo rješavali određene zadatke pri čemu su imali svoje telefone sa sobom, no za rješavanje sljedećih zadataka, morali su ostaviti svoje mobilne uređaje na drugom kraju sobe jer su im znanstvenici rekli da oni izazivaju određene smetnje zbog Bluetooth signala. Dok su oni rješavali zadatke, znanstvenici su nazivali njihove telefone – studenti su čuli zvonjavu, ali nisu smjeli vidjeti tko zove niti odgovoriti na pozive, a znanstvenici su cijelo vrijeme pratili njihove otkucaje srca i tlak. U tim situacijama ispitanici su, dok nisu imali telefone, pokazali znakove anksioznosti, povećao im se tlak i ubrzali otkucaji srca, a puno se lošije riješili zadatke. Na Huffington Postu vjeruju da bi ovo istraživanje više moglo pokazati o načinu na koji korisnici reagiraju i kako se osjećaju kada čuju da njihov telefon zvoni, a oni se ne mogu javiti, nego o samoj odvojenosti od telefona.

S obzirom na ove rezultate, Russel Clayton savjetovao je svim korisnicima iPhonea (iako bi se slični rezultati vjerojatno mogli primijeniti i na vlasnike svih pametnih telefona, a ne samo Appleovog) da, kako bi izbjegli navedene probleme, svoje telefone uvijek nose sa sobom, ali trebali bi stišati tijekom sastanaka, ispita i slično kako bi izbjegli ometanja koja bi mogle utjecati na njihovu koncentraciju i smanjenje pažnje. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti